Predstavljeni projekti i inicijative za razvoj Manjače

Glas Srpske
Predstavljeni projekti i inicijative za razvoj Manjače

Banjaluka - U prostorijama Centra za razvoj sela i poljoprivrede održan je sastanak povodom razvojnih projekata i inicijativa na Manjači kome su prisustvovali predstavnici Centra, Turističke organizacije Banjaluka i Gradske razvojne agencije i predstavnici Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka.

Razgovaralo se o zajedničkom projektu TOBL, Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj sela i poljoprivrede pod nazivom "Manjača kao turističko rekreativni  kompleks", kao i o inicijativi "Kočićev Sabor", Gradskog odbora banjalučkih Socijalista.

Sastanku su prisustvovali Goran Selak, narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka, narodni poslanik Andrea Dorić i odbornik u Skupštini grada Darko Milošević ispred inicijative "Kočićev Sabor", te direktor Centra za razvoj sela i poljoprivrede Draško Ilić, direktorica TOBL Irena Radojević i direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović ispred projekta "Manjača kao turističko rekreativni kompleks".

Predstavnici Gradskog odbora SP Banjaluka izrazili su punu podršku projektu "Manjača kao turističko rekreativni kompleks", te istakli da se on potpuno uklapa i nadopunjuje sa vizijom unaprijeđenja Kočićevog zbora u "Kočićev Sabor".

Pošto su upoznati sa detaljima projekta koji je već započeo infrastrukturnim radovima i čišćenjem lokacija na Manjači, dogovoren je još jedan sastanak na kome će se precizirati dalja saradnja na projektima i buduća podrška.

Predstavnici Centra za razvoj sela, TOBL i Gradske razvojne agencije ocijenili su inicijativu "Kočićev sabor" kao veoma dobru ideju koja takođe zaslužuje široku podršku društva i institucija. Kao veliku prepreku za oba projekta, učesnici sastanka istakli su neriješene imovinsko pravne odnose na predviđenim lokacijama, te da je za rješavanje ovog pitanja potrebna saradnja republičkih i lokalnih institucija.

Projekat Manjača kao turističko rekreativni kompleks predstavlja jedinstven inovativni projekat, koji nudi razvoj modernih turističkih i sportskih kapaciteta, te novih poslovnih modela uz očuvanje pomenutog prostora sa svojim ruralnim obilježjima.

Već je urađeno čišćenje jezera koje će biti pretvoreo u kupalište i izletište, a predviđena je gradnja bungalova, sportskih, terena, kampa, smještajnih kapaciteta i brojnih drugih sadržaja.

Inicijativa "Kočićev zbor" koju je uz podršku Gradskog odbora pokrenuo predsjednik banjalučkh Socijalista Goran Selak, predviđa unaprijeđenje i širenje postojećeg Kočićevog Sabora u najveće tradicionalno okupljanje naroda u regionu. 

Planiran je infrastrukturni i sadržajni razvoj, promocija u evropskim i svjetskim okvirima a pored masovnosti, akcenat je na čuvanju i njegovanju tradicije, te razvoju Manjače kao turističkog potencijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana