Предизборни плакати ругло на улицама Бањалуке

Данијела Стоканић
Предизборни плакати ругло на улицама Бањалуке

Бањалука - Изборни плакати полијепљени у вријеме предизборне кампање за октобарске опште изборе још нису уклоњени, иако комунална правила налажу другачије. Тако су грађани приморани да и даље гледају лица политичара, мада је од избора прошло више од седам мјесеци.

Комунална полиција је на адресе политичких странака послала укупно 17 прекршајних налога, а највише плаката за собом је оставила Српска демократска странка (СДС). 

- Савезу независних социјалдемократа (СНСД) послата су два налога, те по један Народном демократском покрету (НДП) и Српској напредној странци (СНС). Поред њих, два прекршајна налога уручена су кандидатима политичких странака. Политичка партија која је поставила плакате дужна је да их уклони у року од 30 дана, што је мало ко учинио - рекао је портпарол Градске управе Миленко Шајић.

Додао је да предвиђене казне за поменуте прекршаје износе, када су у питању политичке партије, од 1.000 до 7.000 КМ, док су за одговорно лице од 300 до 1.800 КМ, а за физичка лица од 100 до 1.000 КМ.

- Уколико у току редовних контрола Комунална полиција уочи политичко или друго плакатирање, починиоци ће бити санкционисани, а плакати ће бити уклоњени - истакао је Шајић.

Грађани кажу да сви ти плакати већ дуже вријеме чине ругло града. Горан Спасојевић, који живи у улици Скендера Куленовића у насељу Кочићев вијенац, казао је да су плакати, који су поприлично оштећени и изблиједјели јер су изложени временским приликама, постали ругло на улицама.

- Плакате у нашој улици нико не скида. Стварно су постали право ругло. Како је кренуло, дочекаће и сљедеће изборе - рекао је видно изнервиран Спасојевић.

Ништа боља ситуација није ни у насељу Побрђе, гдје, како тврде мјештани, нема слободног мјеста на које није залијепљен плакат.

- Они су се буквално, када су лијепили плакате, држали изреке “Гдје год нађеш згодно мјесто, ту дрво посади”, а код њих је плакат залијепи. Поред тога, има их и почупаних и разбацаних по улици - рекао је становник овог насеља Јеленко Перић и додао да је простор око свог дворишта сам очистио од изборних плаката.

Из странака јуче до закључења овог броја нисмо добили одговор на питање зашто још увијек са градских улица нису уклоњени сви изборни плакати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана