Празник у Бањалуци и Дан ослобођења у Првом свјетском рату

Александар Стојановић
Празник у Бањалуци и Дан ослобођења у Првом свјетском рату

Бањалука - Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату, 21. новембар, биће убудуће градски празник. Тако су јуче одлучили одборници Скупштине града.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је ова иницијатива наишла на подршку грађана и одборника, те да ће усвајањем овог приједлога бити исправљена историјска неправда.

- Несумњиво је да требамо наставити прослављати 22. април, дан побједе над фашизмом, као Дан града, а исти статус по значају имаће и 21. новембар, када је српска војска ушла у Бањалуку и први пут је ослободила након вјековне окупације - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић  казао је да је важно  његовати традицију и да будућа покољења имају прилику да уче о прошлости.

Приједлог о празнику наишао је на подршку одборника опозиције, који су сагласни да ће се на овај начин одати почаст ослободиоцима Бањалуке.

Највећа расправа на јучерашњем засједању вођена је о приједлогу одлуке о одобравању зајма од 500.000 КМ Заводу за изградњу Бањалука.

У образложењу овог приједлога Радојичић је рекао да ће та средства бити искоришћена за деблокаду рачуна ЗИБЛ-а и за лакше текуће пословање овог локалног губиташа.

- Старе дугове ЗИБЛ може санирати искључиво продајом дијела своје имовине. То се може ријешити у општем интересу, јер је “Водовод” заинтересован за куповину зграде овог завода и тиме би били ријешени проблеми два градска предузећа - навео је Радојичић.

Додао је су проблем мали акционари, који нису дали сагласност за продају објекта.

- Наша замисао је да реконструкција ЗИБЛ-а буде обављена до краја мандата актуелне власти - казао је Радојичић.

Одборник СДС-а Александар Петковић рекао је да се мора што прије ући у систематску реконструкцију овог губиташа, јер представља терет за град.

- Ово су привремена рјешења и надам се да ће Градска управа што прије донијети конкретнија рјешења - истакао је Петковић.

Пред одборницима су се нашли и извјештаји о пословању за 2018. и програм рада за 2019. годину Спортског центра “Борик”, Јавне установе “Бански двор”, те Туристичке организације.

Баште

Пред одборницима се нашао и приједлог одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту, којом се заводи ред у љетним баштама кафића.

Границе ће бити физички обиљежене, што ће инспекцији олакшати рад.

- Ова одлука је значајна, јер ће сви угоститељи имати исти третман и ово је на неки начин награда за оне који послују у складу са законом, а несавјесни власници неће више моћи злоупотребљавати прописе - рекао је Зоран Талић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана