Povodom Dana grada otvoreni Vatrogasni dom i ambulanta

D. Stokanić, S. Amidžić
Povodom Dana grada otvoreni Vatrogasni dom i ambulanta

Banjaluka - Povodom 22. aprila - Dana grada, juče su svečano otvoreni novoizgrađeni Vatrogasni dom u Dervišima i ambulanta i objekat mjesne zajednice Kočićev vijenac.

U izgradnju ovih objekata uloženo je više od 3,3 miliona KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović prilikom otvaranja Vatrogasnog doma istakao je da je u kompletnu izgradnju i opremanje objekta, površine 1.600 metara kvadratnih, uloženo 2,2 miliona maraka.

- Na ovom i na postojećem pultu sada imamo dovoljno moćnu jedinicu koja može brzo reagovati u slučaju bilo kakve opasnosti po imovinu građana ili privrednih subjekata - rekao je Gavranović.

Komandir čete u vatrogasnoj brigadi Dragan Čeko kaže da su dugi niz godina čekali na ovaj dom.

- Nova vatrogasna jedinica sa postojećom opremom osposobljena je za istovremeno gašenje dva požara na području grada, što je do sada bilo neizvodljivo - rekao je Čeko.

Novootvorena ambulanta u naselju Kočićev vijenac je osmi objekat ove vrste koji se realizuje u saradnji grada sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Domom zdravlja.

Direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović je rekla da je cilj otvaranja ambulanti da se taj objekat nalazi što bliže građanima.

- U objektu će raditi osam timova porodične medicine za koje je registrovano oko 16.000 građana, laboratorija i mini-savjetovalište za bebe - naglasila je Tešanovićeva.

Mještanka ovog naselja Dara Gabrić je rekla da otvaranje ambulante olakšava liječenje pacijenata.

- Raniji objekat je bio jako neuslovan tako da su i usluge bile drugačije - kazala je Gabrićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je rekao da će sa izgradnjom ambulanti porodične medicine nastaviti tokom ove godine u više gradova RS.

- Sve lokalne zajednice koje su imale obezbijeđeno 30 odsto sredstava i projektnu dokumentaciju su se kandidovale i mi ćemo u skorije vrijeme početi sa izgradnjom porodičnih ambulanti - kazao je Bogdanić.

Manifestacije

Povodom Dana grada organizovani su brojni događaji, te sportsko-kulturne manifestacije.

Centralni događaj biće svečana akademija, koja će biti održana 22. aprila (utorak), kada će biti uručena gradska priznanja najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Istog dana na Trgu Krajine biće održana "Roštiljijada", a na tvrđavi Kastel "Pasuljijada".

Iz budžeta za proslavu Dana grada biće izdvojeno 79.542 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana