Поводом Дана града отворени Ватрогасни дом и амбуланта

Д. Стоканић, С. Амиџић
Поводом Дана града отворени Ватрогасни дом и амбуланта

Бањалука - Поводом 22. априла - Дана града, јуче су свечано отворени новоизграђени Ватрогасни дом у Дервишима и амбуланта и објекат мјесне заједнице Кочићев вијенац.

У изградњу ових објеката уложено је више од 3,3 милиона КМ.

Градоначелник Слободан Гаврановић приликом отварања Ватрогасног дома истакао је да је у комплетну изградњу и опремање објекта, површине 1.600 метара квадратних, уложено 2,2 милиона марака.

- На овом и на постојећем пулту сада имамо довољно моћну јединицу која може брзо реаговати у случају било какве опасности по имовину грађана или привредних субјеката - рекао је Гаврановић.

Командир чете у ватрогасној бригади Драган Чеко каже да су дуги низ година чекали на овај дом.

- Нова ватрогасна јединица са постојећом опремом оспособљена је за истовремено гашење два пожара на подручју града, што је до сада било неизводљиво - рекао је Чеко.

Новоотворена амбуланта у насељу Кочићев вијенац је осми објекат ове врсте који се реализује у сарадњи града са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Домом здравља.

Директор Дома здравља Гордана Тешановић је рекла да је циљ отварања амбуланти да се тај објекат налази што ближе грађанима.

- У објекту ће радити осам тимова породичне медицине за које је регистровано око 16.000 грађана, лабораторија и мини-савјетовалиште за бебе - нагласила је Тешановићева.

Мјештанка овог насеља Дара Габрић је рекла да отварање амбуланте олакшава лијечење пацијената.

- Ранији објекат је био јако неуслован тако да су и услуге биле другачије - казала је Габрићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић је рекао да ће са изградњом амбуланти породичне медицине наставити током ове године у више градова РС.

- Све локалне заједнице које су имале обезбијеђено 30 одсто средстава и пројектну документацију су се кандидовале и ми ћемо у скорије вријеме почети са изградњом породичних амбуланти - казао је Богданић.

Манифестације

Поводом Дана града организовани су бројни догађаји, те спортско-културне манифестације.

Централни догађај биће свечана академија, која ће бити одржана 22. априла (уторак), када ће бити уручена градска признања најуспјешнијим појединцима, установама и организацијама. Истог дана на Тргу Крајине биће одржана "Роштиљијада", а на тврђави Кастел "Пасуљијада".

Из буџета за прославу Дана града биће издвојено 79.542 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана