Повеља чува име Бањалуке

Мирослав Галић
Повеља чува име Бањалуке

Бањалука - Први писани помен данашњег имена града Бањалука забиљежен је у повељи угарског краља Владислава Другог Јагеловића, издатој у Будиму 6. фебруара 1494. године иако је ово подручје било насељено од најстаријих времена.

- У овој повељи се први пут помиње име града Бањалуке као малог угарског утврђења у саставу Јајачке бановине, којим је заповиједао извјесни Ђорђе Микулашић. Копија повеље налази се у Архиву РС, док се оригинална повеља чува у Државном архиву Мађарске у Будимпешти - рекао је "Гласу Српске" директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

- Приликом посјете Државном архиву Мађарске, а уз њихову дозволу, снимили смо изворник повеље у дигиталном формату и израдили висококвалитетне репродукције које заинтересовани грађани могу погледати у просторијама Архива РС - додаје Стојнић.

Вријеме, у којем је повеља писана било је врло бурно за град, који се налазио на директном удару османских освајања и представљао малу, али веома важну тачку одбране.

- Угарско краљевство формира Јајачку бановину 1463. године као покушај одбране од османских освајања, а у њен састав улази и бањалучка тврђава. Улога тврђаве била је да штити путну везу Јајца са сјевером и доњим током Врбаса. Сам град је старији од пет вијекова, али ово је тренутно једини потврђени најстарији писани траг о његовом имену - каже доцент на Одсјеку историје Филозофског факултета у Бањалуци др Бошко Бранковић.

Не постоји потпуна сагласност о томе гдје се тачно тврђава налазила, мада се сматра да је највјероватније била на ушћу Сутурлије у Врбас, у данашњем насељу Српске топлице - наглашава Бранковић.

Након освајања, Турци задржавају име града и у њему постављају војну посаду, додатно проширују и утврђују те почињу градити друге објекте постављајући га 1527. године за управни центар босанског пашалука.

Од свог првог помена прије 522 године, град се непрестано развија и добија на значају, постајући важан центар у свакој држави којој је у својој бурној историји припадао.

Дуга историја

Истраживања која су спровођена на локацији тврђаве Кастел показују да су се на тој локацији у различитим временима налазила различита утврђења, још од римског доба. Свој садашњи облик тврђава добија за вријеме Турака, али је историја тврђаве и насеља много дужа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана