Potrebni bolji uslovi za djecu s posebnim potrebama

Danijela Stokanić
Potrebni bolji uslovi za djecu s posebnim potrebama

Banjaluka - Broj djece sa posebnim potrebama sve je veći, a mogućnosti da im se pomogne su ograničene, pa bi trebalo naći donatore koji bi pomogli u izgradnji zajedničke ustanove.

Rekao je ovo novinarima u petak u prostorijama Centra "Zaštiti me" ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i dodao da bi ta ustanova trebalo da bude podijeljena na paviljone, prema stepenu bolesti djece. Špirić je rekao da je upoznat i sa problemom nedovoljnog broja defektologa u školama.

- Spreman sam da na zahtjev ovih ustanova u idućoj godini stipendiram određeni broj studenata za studije defektologije, s obzirom na to da na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nema ovakvih studijskih programa, a postoji potreba za ovim kadrom - rekao je Špirić.

Dodao je da bi Centar "Zaštiti me", kao krovna institucija za pomoć djeci sa posebnim potrebama, trebalo da formira savjet sastavljen od ljudi iz politike, obrazovanja i privrede, da bi se problemi ove populacije držali u fokusu javne pažnje.

- Mislim da su Vlada RS i kabinet predsjednika radili dosta na tome da se izgradi svijest građana BiH da problem prerasta mogućnosti - istakao je Špirić.

Direktor Centra "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović-Vasilić zahvalila je Špiriću za finansijsku podršku otvorenom prvenstvu u atletici u aprilu na kojem su učestvovala udruženja djece sa teškoćama u razvoju.

- Drugo državno prvenstvo u boćanju biće održano 15, 16. i 17. avgusta i učestvovaće 17 ekipa iz BiH i RS. Prvenstvo su podržali Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara - rekla je Kuzmanović-Vasilić.

Predsjednik Udruženja za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" Mirjana Kojić je istakla da je ovo samo nastavak saradnje sa Centrom "Zaštiti me" i kabinetom ministra finansija.

- Startamo sa prvim dnevnim centrom za autizam na prostoru RS, tu će za početak šest korisnika imati usluge dnevnog zbrinjavanja - naglasila je Kojićeva.

Zahvalnica

Sekretar Sportskog saveza "Menerali" Dragana Zec i direktor Dječijeg doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut uručili su Nikoli Špiriću zahvalnice za novčane donacije ovim ustanovama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana