Потребни бољи услови за дјецу с посебним потребама

Данијела Стоканић
Потребни бољи услови за дјецу с посебним потребама

Бањалука - Број дјеце са посебним потребама све је већи, а могућности да им се помогне су ограничене, па би требало наћи донаторе који би помогли у изградњи заједничке установе.

Рекао је ово новинарима у петак у просторијама Центра "Заштити ме" министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и додао да би та установа требало да буде подијељена на павиљоне, према степену болести дјеце. Шпирић је рекао да је упознат и са проблемом недовољног броја дефектолога у школама.

- Спреман сам да на захтјев ових установа у идућој години стипендирам одређени број студената за студије дефектологије, с обзиром на то да на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву нема оваквих студијских програма, а постоји потреба за овим кадром - рекао је Шпирић.

Додао је да би Центар "Заштити ме", као кровна институција за помоћ дјеци са посебним потребама, требало да формира савјет састављен од људи из политике, образовања и привреде, да би се проблеми ове популације држали у фокусу јавне пажње.

- Мислим да су Влада РС и кабинет предсједника радили доста на томе да се изгради свијест грађана БиХ да проблем прераста могућности - истакао је Шпирић.

Директор Центра "Заштити ме" Зорица Кузмановић-Василић захвалила је Шпирићу за финансијску подршку отвореном првенству у атлетици у априлу на којем су учествовала удружења дјеце са тешкоћама у развоју.

- Друго државно првенство у боћању биће одржано 15, 16. и 17. августа и учествоваће 17 екипа из БиХ и РС. Првенство су подржали Министарство породице, омладине и спорта РС и замјеник предсједавајућег Савјета министара - рекла је Кузмановић-Василић.

Предсједник Удружења за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" Мирјана Којић је истакла да је ово само наставак сарадње са Центром "Заштити ме" и кабинетом министра финансија.

- Стартамо са првим дневним центром за аутизам на простору РС, ту ће за почетак шест корисника имати услуге дневног збрињавања - нагласила је Којићева.

Захвалница

Секретар Спортског савеза "Менерали" Драгана Зец и директор Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут уручили су Николи Шпирићу захвалнице за новчане донације овим установама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана