Постављени шипови за нови Зелени мост

nezavisne.com
Постављени шипови за нови Зелени мост

Бањалука - У ријеку Врбас постављени су шипови дубине око 15 метара који ће служити као ослонац конструкције за нови Зелени мост.

У Одјељењу за саобраћај и путеве истакли су да се радови на изградњи новог моста, који ће замијенити стару, дотрајалу конструкцију из педесетих година прошлог вијека, одвијају планираном динамиком.

Додали су да је у досадашњем току радова уклоњена конструкција старог моста, те су израђени шипови дубине 15 метара и темељна наглавна греда за десни обални стуб моста, а тренутно се граде крилни зидови стуба.

“Истовремено изводе се радови на изради шипова на централном стубу, а очекује се да темељна наглавна греда за тај стуб буде изграђена крајем седмице. Како би био олакшан приступ грађевинцима, ових дана је изграђен и привремени приступни пут са лијеве обале Врбаса, како би се могло прићи планираном лијевом обалном стубу. Уједно, у току су припремни радови за формирање платоа за изградњу преднапрегнутих носача моста”, објаснио је Славиша Сандић, начелник ресорног одјељења.

Према његовим ријечима, изградња новог моста има вишеструк значај, па тако осим што ће бити повезница између насеља Обилићево и Кочићев вијенац, овај пројект уско је везан са наставком изградње источног транзита. Наиме, по изградњи моста и спајању преосталог дијела источног транзита, на потезу од Крфске улице до стадиона ФК Напријед, биће направљена повезница између двије главне градске обилазнице - источног и западног транзита.

На тај начин биће формиран саобраћајни прстен, што би требало знатно да утиче на смањење саобраћајног оптерећења градског језгра.

Изградња новог моста почела је средином јула.

Уговор, у вриједности од 2,2 милиона КМ, предвиђа изградњу моста са двије траке са пјешачким и бициклистичким стазама, у дужини 80 метара.

Ово је један од укупно пет великих инфраструктурних пројеката на подручју града који су финансирани из емитоване емисије градских обвезница у износу од 6,2 милиона КМ.

Новцем од обвезница биће финансирани наставак изградње источног транзита, 1,5 километара пута према Мотикама, спортска дворана на мјесту некадашњег Шопинг центра и наставак изградње система Црно врело.

Марина В., мјештанка Обилићева, рекла је да се нада да ће мост бити изграђен до краја године, како је и најављено.

“Надам се да ће све у року бити готово, али гледајући остале радове по граду како касне, нисам баш оптимистична”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана