Посљедња генерација некадашње Реалке прославила 50. годишњицу матуре

nezavisne.com
Посљедња генерација некадашње Реалке прославила 50. годишњицу матуре

Бањалука- Окупљени испред Гимназије ученици посљедње генерације и према њиховим ријечима најбоље генерације некадашње "Реалке" присјетили су се средњошколских дана које су испратили прије чак 50 година.

Живот их је одвео на различите стране, али су пријатељство из средње школе и дане проведене у Гимназији заувијек сачували у лијепом сјећању.

Славица Пантовић, некадашња ученица старе Реалке и један од организатора овог окупљања, казала је да се сваке године срећу, али да су на 50 годишњицу матуре одлучили окупљање организовати у Гимназији.

"Те славне 1969. године у задњој генерацији старе 'Реалке' било је осам одјељења и 216 ученика. Многи од нас су након средње школе на студије отишли у Београд, Загреб, Сарајево и Љубљану, а након овог трагичног задњег рата још више смо се разишли. Зато су ова окупљања тако значајна", рекла је Пантовићева.

Њена пријатељица и прослављена спорткискиња Елена Трајковски, каже да се бавила кошарком од 12 године, те да и поред спортских успјеха никада није занемарила школу.

"Често су ме професори са прозора посматрали како трениран кошарку на стадиону испред школе, а онда би ме послије тога испитали да провјере да ли јурим књигу једнако добро као и лопту", кроз смијех се присјетила Трајковска.

Окупљању су присуствовале и некадашње професорице прве бањалучке Гимназије, које су сагласне да су тада, прије пола вијека, ученици и професори имали другачији, посебан, однос испуњен обостраним поштовањем.

"Везани смо за један посебан однос који су ђаци имали према нама. Тада је било много више узајамног поштовања", казала је Радмила Арсенов, некадашња професорица српског језика у старој "Реалки".

Њена радна колегица Љиљана Станар каже да је у "Реалку" ушла као млад професор, а да је у новој згради Гимназије зарадила пензију.

"У Гимназији сам предавала 40 година и носим најљепше успомене. Радо се сјетим свих својих ученика, али те старе генерације су ипак најпосебније", рекла је Станарева.

Прославу пола вијека од средње школе вечерас ће наставити у хотелу "Босна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана