Поскупљује паркинг у Бањалуци?

nezavisne.com
Поскупљује паркинг у Бањалуци?

Бањалука - Цијене паркинга у граду могле би до краја године бити више, а ако дође до поскупљења, зоне ће бити помјерене, рекао је за “Независне” Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Додао је да ће то одјељење упутити приједлог градоначелнику Игору Радојичићу да цијена паркинга буде повећана.

Истакао је да би сав приход који би остварили на овај начин био усмјерен на повећање нивоа услуга у јавном превозу.

“Предност треба дати јавном превозу, бициклистима и изградњи више пјешачких зона”, казао је Сандић и додао да цијена паркинга у граду није мијењана 10 година.

Према његовим ријечима, ни у једном граду у окружењу, међу којима су и Београд и Загреб, паркирање није дозвољено у центру града у оволикој мјери као код нас.

“У градовима у окружењу грађани настоје само да приђу што ближе центру, оставе своје возило и даље користе јавни превоз или такси. Да ријешимо овај проблем код нас, мој приједлог ће бити повећање цијена паркинга. Видјећемо какво ће мишљење о томе имати градоначелник Игор Радојичић”, рекао је Сандић и додао да ово одјељење ради на припреми програма за наредну годину.

На овај начин би,  како каже, били остварени и додатни приходи који би били усмјерени искључиво у повећање нивоа услуге у јавном превозу, што значи да би град могао суфинансирати додатне линије и поласке.

“На примјер, ако експериментална линија покаже да превозници немају економску оправданост, нема начина да их на то натјерамо, а ако имамо средства којима бисмо могли то суфинансирати, онда би они то морали испоштовати и још много других ствари”, нагласио је Сандић.

Додао је да би од прихода могли добити и средства за боље бициклистичке стазе и уређивати пјешачке зоне.

“Ако паркинг поскупи, то ће бити у свим зонама, и то би ишло линеарно.  Проширили бисмо можда нулту зону, да садашња друга зона буде прва, а прва да буде нулта зона. На примјер, нелогично је да паркинг на старој аутобуској станици, која је срце града, буде друга зона”, објаснио је Сандић.

Бањалучанка Маја Р. каже да је поскупљење паркинга не би  изненадило јер је и све друго поскупјело.

“Надам се да ће бити изграђена и нова паркинг мјеста, јер су у центру града велике гужве на паркинзима. Не смета ми да платим паркинг више ако има довољно паркинг мјеста”, рекла је она.

Тренутна цијена паркинга у нултој зони, у којој је паркирање могуће у максималном трајању од два сата, је једна КМ по сату.

За прву зону један сат паркирања кошта једну КМ, а цијена цјелодневне карте у овој зони је пет КМ.

Друга зона кошта 0,50 КМ по сату, а цјелодневна три КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана