Poseban prevoz za đake iz Priječana

Vesna Popović
Poseban prevoz za đake iz Priječana

Banjaluka - Za učenike iz naselja Priječani koji pohađaju nastavu u OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima od početka iduće školske godine biće organizovan vanlinijski autobuski prevoz.

Problem je nastao u vrijeme majskih poplava kada je uništen pješački viseći most koji povezuje Priječane i Zalužane, a koji je bio najkraći put do škole za osnovce ovog naselja.

Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i dodali da će škola u Zalužanima prilagoditi raspored nastave kako bi svi učenici iz Priječana nastavu pohađali u jednoj smjeni.

- Narednih dana biće izabran prevoznik za prevoz učenika iz Priječana, tako da će oni nesmetano krenuti sa nastavom kad i ostali učenici - rekli su u ovom ministarstvu.

Radi rješenja ovog problema nedavno je održan sastanak u ministarstvu sa predstavnicima roditelja, Odjeljenja za društvene djelatnosti grada i upravom škole.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić naglasio je da je jedino pravo rješenje za ovaj problem izgradnja novog mosta.

- Nakon rušenja mosta djeca iz ovog naselja do škole u Zalužanima imaju oko 15 kilometara. Da idu pješke isuviše je daleko. Preostaje da ih roditelji svakodnevno odvoze i dovoze ili da se koriste javnim gradskim prevozom. Ako će ići autobusom, moraju presjedati u dva autobusa kako bi došli do škole - rekao je Tojagić.

Istakao je da se određen broj roditelja odlučio i na drugačije rješenje ovog problema.

- Ispisali su djecu iz OŠ "Jovan Dučić" i upisali su ih u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Lazarevu, koja je sada bliža našoj MZ - rekao je Tojagić. 

Podsjetio je da u Priječanima postoji područna osnovna škola, do petog razreda, a da učenici starijih razreda idu u Zalužane.

- Objekat područne škole je u lošem stanju i trebalo bi izgraditi novi - dodao je Tojagić.

Mostovi

Šteta na uništenom mostu koji povezuje Priječane i Zalužane procijenjena je na 481.124 KM. Komisija za procjenu štete od poplava je u elaboratu, koji je usvojila Skupština grada na posljednjem zasjedanju, utvrdila da je ukupna šteta na uništenim mostovima 1,48 miliona KM, a na oštećenim 80.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana