Поплављенима више од милион КМ

Данијела Стоканић
Поплављенима више од милион КМ

Бањалука - Домаћинствима која су у мајским поплавама претрпјела штету већу од 7.000 марака из буџета града биће уплаћено 1,02 милиона КМ, наведено је у одлуци Комисије за прикупљање, одобравање и дистрибуцију хуманитарне помоћи.

- Од укупно поднесених 1.324 захтјева, одобрена је помоћ за 992 лица код којих је штета од поплава на стамбеним објектима, намјештају и апаратима за домаћинство у њиховом власништву процијењена у износу већем од 7.000 КМ, а која су увјерењем о пребивалишту доказала да су на адреси на којој је регистрована штета били пријављени прије 15. маја ове године - објављено је на сајту града. 

Предсједник Комисије Љиљана Радовановић рекла је да је одобрена помоћ за 39 лица са статусом породице погинулог борца и ратних војних инвалида прве и друге категорије од по 1.500 КМ.

- За 58 корисника права из области социјалне и дјечије заштите одобрена је помоћ у висини од по 1.300 КМ, те за 895 лица која немају наведени статус одобрена је помоћ у висини од по 1.000 КМ - казала је Радовановићева.

Комисија за прикупљање, одобравање и дистрибуцију хуманитарне помоћи, коју је именовао градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, донијела је одлуку о додјели једнократне новчане помоћи из буџета града на сједници одржаној у четвртак.

За реализацију ове одлуке задужени су Одсјек за цивилну заштиту и Одјељење за финансије.

Укупна штета на подручју града од мајских поплава процијењена је на 67,4 милиона КМ.

Штета на имовини грађана процијењена је на 21,5 милиона КМ, док је на штета на намјештају и другим предметима у домаћинствима процијењена на износ од 7,17 милиона КМ, а земљишту, засадима и сточном фонду на 3,76 милиона КМ.

Август

Поједина насеља на подручју града страдала су и у августовским поплавама. Највећу штету у овим поплава претрпјела су домаћинства на подручју насеља Поток.

У Градској управи казали су да ће одлука о додјели помоћи лицима чији су стамбени објекти оштећени у бујичним поплавама током августа бити разматрана након верификације регистра штета нанесених домаћинствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана