Poplavljeni dobijaju novac

Vesna Popović
Poplavljeni dobijaju novac

Banjaluka - Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, njih 39, koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama, dobili su juče rješenja za dodjelu jednokratne novčane pomoći iz budžeta grada.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da bi novčana pomoć u iznosu od 1.500 KM ovim porodicama trebalo da bude uplaćena danas.

- Nastavićemo sa uručivanjem rješenja idućih dana i ostalim korisnicima koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama - rekao je Gavranović i dodao da bi novac na račune korisnika trebalo da bude uplaćen odmah po dobijanju rješenja.

On je naglasio da bi do kraja sedmice trebalo da bude isplaćena jednokratna novčana pomoć za sva domaćinstva kojima su odobrena sredstva.

Gavranović je istakao da je obezbijeđen novac i za pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu u avgustovskim poplavama.

- Elaborat o ovoj šteti je urađen, ali on mora proći skupštinsku proceduru. Nakon toga i domaćinstva koja su u avgustu pretrpjela štetu od poplava dobiće novčanu pomoć - precizirao je Gavranović.

Stana Klupčak, kojoj je juče uručeno rješenje o dodjeli jednokratne novčane pomoći, rekla je da su joj majske poplave uništile svu imovinu.

- Dio štete sam sanirala uz pomoć vaučera Vlade RS, a novac koji ću dobiti od grada iskoristiću da platim radnike koji su sanirali štetu - kazala je Klupčakova.

Prema odluci Komisije za prikupljanje, odobravanje i distribuciju humanitarne pomoći licima koja su pretrpjela štetu u majskim poplavama iz budžeta grada biće isplaćeno 1,03 miliona KM. Pomoć je odobrena za 997 lica kod kojih je šteta procijenjena u iznosu većem od 7.000 KM. Osim za lica sa statusom porodice poginulog borca i RVI prve i druge kategorije odobrena je pomoć i za 58 korisnika prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite u visini od po 1.300 KM, dok je za 900 lica koja nemaju navedeni status odobrena pomoć u visini od po 1.000 KM.

Šteta

U elaboratu o procijenjenoj šteti prouzrokovanoj majskim poplavama navedeno je da ukupna šteta u gradu iznosi 67,4 miliona KM. Šteta na imovini građana procijenjena je na 21,5 miliona KM, kod 293 privredna subjekta na 40,01 miliona, a na komunalnoj infrastrukturi 4,73 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana