Poplave postaju prošlost za 300 kuća u Dervišima

Miloš Vasiljević
Poplave postaju prošlost za 300 kuća u Dervišima

Banjaluka - Izgradnja kanalizacije u Prištinskoj ulici trebalo bi da počne narednih dana, što će riješiti dugogodišnji problem oko 300 domaćinstva u naselju Derviši koja poslije svake jače kiše kubure sa izlijevanjem oborinskih voda.

Iz Gradske uprave je saopšteno da je završen izbor izvođača radova, te da će za ovaj posao biti zaduženo preduzeće "Građenje Đurić" Banjaluka. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, radovi kreću u prvoj polovini februara.

- Grad je prethodno pripremio projektnu i drugu dokumentaciju. Projektom u dijelu Prištinske ulice obrađena je oborinska kanalizacija po trasi potoka Kremenac, na dijelu od Puta srpskih branilaca do željezničke pruge, te nizvodno od pruge do ulijevanja u rijeku Vrbas - rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Dodao je da na ovom lokalitetu nije kvalitetno riješena odvodnja površinskih voda od padavina, gdje je ranije bila trasa potoka Kremenac, koja je narušena na više mjesta izgradnjom objekata.

- Novom kanalizacijom, koja će biti izgrađena u dužini od 420 metara, biće riješena odvodnja oborinskih voda sa slivnih površina, kao i dotičućih voda iz korita povremenog vodotoka Kremenac - zaključio je Sandić.

U Savjetu mjesne zajednice Zalužani srećni su jer će gradnja kanalizacije riješiti mnoge probleme i olakšati život svih mještana Prištinske i dijela Podgoričke ulice.

- Ljudi su ovdje ogorčeni kada je kanalizacija u pitanju, pa će rješenje ovog problema uveliko olakšati svakodnevicu mještana. Prištinska ulica biće napokon obuhvaćena programom sanacije, te uz proširenje ulica i trotoara, Zalužani će dobiti novi sjaj - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zalužani Radivoj Šušnjar.

Projekat

Kako su pojasnili u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, postupak javne nabavke za izvođača radova je sprovelo nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata APCU.

- Putem Jedinice za koordinaciju gradu je odobren kredit Svjetske banke od 140.392 KM za gradnju kanalizacije u Prištinskoj ulici - naveli su u Odjeljenju za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana