Popisane parcele na području Banjaluke vrijedne 144,4 miliona maraka

 Popisane parcele na području Banjaluke vrijedne 144,4 miliona maraka 28.02.2018 12:49 | Vesna Popović

Banjaluka - Kroz jedinstveni Registar nekretnina do sada je evidentirano 10.296 različitih nekretnina koje pripadaju gradu, a na prvom mjestu po vrijednosti nalazi se gradsko zemljište koje je prema onome što je do sada procijenjeno dostiglo iznos od 144,4 miliona KM.

Riječ je o bazi podataka čije formiranje su gradske vlasti počele 2016. godine s ciljem da se na jednom mjestu nalaze podaci o nepokretnostima koje su u vlasništvu grada.

Zahvaljujući ovim podacima biće spriječena uzurpacija imovine, a registar će pokazati čime raspolaže grad i kako da to najbolje iskoristi za razvoj Banjaluke. U Gradskoj upravi su rekli da su do sada procijenjene 1.743 različite nekretnine, čija je vrijednost premašila pola milijarde maraka, te da je najvrednije zemljište. Nisu precizirali o kojoj kvadraturi je riječ ili broju parcela, ali su naglasili da to zemljište vrijedi 144,4 miliona KM.

- Grad u vlasništvu ima 289 poslovnih prostora od kojih se dio koristi za potrebe grada, a drugi dio se daje u zakup ili je za prodaju - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da je vrijednost ovih prostora procijenjena na 69,7 miliona KM.

Naveli su da je u Registar nekretnina upisano 726 stanova sa različitim pravnim statusom koji vrijede 2,2 miliona KM.

- Evidentirano je i 556 garaža čija vrijednost je procijenjena na 196.496 KM - naveli su u Gradskoj upravi.

Nisu mogli precizirati kada će posao evidentiranja imovine biti završen, ali su dodali da je grad svakim danom bliži tome da ima što kompletniju bazu podataka o nekretninama.

- Riječ je o složenom procesu, čija dinamika zavisi najviše od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) i od brzine kojom budemo dobijali tražene informacije - objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da ta saradnja za sada ide sporo.

Istakli su da dinamika formiranja evidencije zavisi i od rješavanja sudskih postupaka u kojima je grad uključen.

Stvaranje elektronske baze podataka o imovini grada je u više navrata naglašavano kao jedan on najvećih prioriteta, a o tome bi ove godine trebalo da raspravljaju i odbornici na jednom od ljetnih zasjedanja. Odbornik SNSD-a Nenad Talić je rekao da je važno da grad zna šta je njegovo vlasništvo kako bi mogao da zaštiti svoju imovinu.

- Osim toga lakše će se moći i planirati ulaganje u razvoj Banjaluke jer ćemo znati koje resurse imamo - kazao je on.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković smatra da je ovaj registar trebalo davno da bude završen.

- Trenutno se ne zna šta sve gradu pripada i vjerovatno je u međuvremenu i ostao bez dijela imovine, jer nije imao te podatke, a pogotovo kada je u pitanju zemljište. Tu je sigurno na račun grada nastala šteta koja se mjeri i desetinama miliona maraka - kazao je Petković.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica