Ponosni na slobodu

V. Popović, S. Amidžić
Ponosni na slobodu

Banjaluka - Prigodnim kulturnim, zabavnim i sportskim programom, te polaganjem vijenaca na više spomen-obilježija Banjaluka je juče proslavila Dan grada i oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Svečanostima su prisustvovali predstavnici grada, delegacije Parlamenta i Vlade Srpske, predstavnici SUBNOR-a, boračkih udruženja i mnogobrojni građani.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da je ovaj dan značajan za Banjaluku, ali isto tako i za cijelu RS.

- Svaki put kada obilježavamo važne događaje u svakoj našoj opštini i gradu to je naravno i obilježavanje događaja za cijelu RS. Sloboda je velika riječ, a onda možete zamisliti koliko je važno živjeti u slobodi. Ovo je veliki dan za sve Banjalučane i treba da njegujemo tradiciju i obilježavamo važne događaje iz naše prošlosti - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić rekao je da Banjaluka ulazi u 70. godinu od oslobođenja od četvorogodišnje fašističke vladavine.

- Ovo je prilika da se sjetimo boraca iz Drugog svjetskog rata ali i ovog posljednjeg. Nažalost ovdje je bilo puno ratova i stradalih i to je sudbina koja prati ove prostore. Banjaluka je ponosna na svoju antifašističku istoriju i obilježava Dan grada koji je dan oslobođenja od fašizma 1945. godine. Učesnici tog rata imaju status boraca, po zakona ostvaruju određena prava i izuzetno cijenimo ono što se je urađeno u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine gdje je mnogo građana položilo svoje živote i dalo ogroman doprinos u antifašističkoj borbi - naglasio je Radojčić. Dodao je da je otvaranjem ambulante u naselju Kočićev vijenac i puštanjem u funkciju mosta u Karanovcu i ove godine Banjaluka za svoj praznik imala priliku da poboljša uslove života svojih građana.

- Svakim danom ovaj grad koji je neformalno ali faktički prijestonica RS poboljšava uslove za život svojih građana i isto tako lice RS. Nadam se da će u narednim godinama postepenim izlaskom iz krize biti u prilici da se popravi egzistencija ljudi koji žive u gradu i da se riješe mnogi infrastrukturni i komunalni problemi - dodao je Radojičić.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je naglasio da Banjaluka slavi 69. godina u slobodi.

- Grad je u tom periodu od bosanskohercegovačkog gradića narastao u jedan lijep i moderni grad. Sve ove godine činili smo napore da i u teškim vremenima obezbijedimo kontinuitet u napretku i razvoju grada. Oni koji dolaze da obilježe ovaj dan i podijele radost praznika su najbolji svjedoci naših uspjeha i rezultata - rekao je Gavranović.

Proslavi dana grada pridružili su se i građani koji su juče na Trgu Krajine uživali uz roštiljske specijalitete na "roštiljijadi", dok je na tvrđavi Kastel održana "pasuljijada".

U okviru proslave Odred izviđača "22. april" obilježio je taj dan s tim da u proslavili i svoj 61. rođendan.

- Mališani su crtali na temu proljeća, a stariji članovi su organizovali radionice na razne teme. Djeca su polagala obećanja i zavjet, te su uručene zvijezde za članove koji su prošli program - kazao je menadžer štaba odreda Nikola Šodić.

Povodom Dana grada upriličen je i za delegacije prijateljskih gradova Novog Mesta, Kranja, Kosovske Mitrovice, Pule, Novog Sada, Kumanova, Zagreba i Novog Beograda a nakon toga, gosti su posjetili Hram Hrista Spasitelja.

Nagrade

U Banskom dvoru sinoć je trebala da bude održana i svečana akademije na kojoj je trebalo da bude uručena najviša gradska priznanja.

Ključ grada sa poveljom "Počasni građanin Banjaluke" pripao je ambasadoru Rusije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku. Zlatni grb KKI "Vrbas", radnici u kulturi u Gradskoj upravi Vidosavi Grandić i publicisti Jovanu Babiću. "Plaketa grada" pripala je FK "Polet Krajišnik", glumcu Dragoslavu Medojeviću, pulmologu Mirjani Đekić-Čađo, humanitarcu Bosi Miljuš i posthumno golmanu Slobodanu Karaliću. Nagradu grada mladima harmonikašu Milanu Vidoviću i pijanisti Nataši Savić.

Sporazum

U okviru proslave Dana grada potpisan je sporazum o saradnji između Banjaluke i Kosovske Mitrovice.

Sporazum predviđa uspostavljanje prijateljskih odnosa između ova dva grada, saradnja u oblastima obrazovanja, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, nauke i tehnologije, turizma i zaštite životne sredine i mogućnost zajedničkog učešća u programima koje finansira EU.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić je rekao da je sporazum, dokaz neraskidive veze sa narodom RS.

- Na nama je da gradimo mirniju, ljepšu i sigurniju budućnost - rekao je Spirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana