Поносни на слободу

В. Поповић, С. Амиџић
Поносни на слободу

Бањалука - Пригодним културним, забавним и спортским програмом, те полагањем вијенаца на више спомен-обиљежија Бањалука је јуче прославила Дан града и ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Свечаностима су присуствовали представници града, делегације Парламента и Владе Српске, представници СУБНОР-а, борачких удружења и многобројни грађани.

Премијер РС Жељка Цвијановић је истакла да је овај дан значајан за Бањалуку, али исто тако и за цијелу РС.

- Сваки пут када обиљежавамо важне догађаје у свакој нашој општини и граду то је наравно и обиљежавање догађаја за цијелу РС. Слобода је велика ријеч, а онда можете замислити колико је важно живјети у слободи. Ово је велики дан за све Бањалучане и треба да његујемо традицију и обиљежавамо важне догађаје из наше прошлости - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојчић рекао је да Бањалука улази у 70. годину од ослобођења од четворогодишње фашистичке владавине.

- Ово је прилика да се сјетимо бораца из Другог свјетског рата али и овог посљедњег. Нажалост овдје је било пуно ратова и страдалих и то је судбина која прати ове просторе. Бањалука је поносна на своју антифашистичку историју и обиљежава Дан града који је дан ослобођења од фашизма 1945. године. Учесници тог рата имају статус бораца, по закона остварују одређена права и изузетно цијенимо оно што се је урађено у антифашистичкој борби од 1941. до 1945. године гдје је много грађана положило своје животе и дало огроман допринос у антифашистичкој борби - нагласио је Радојчић. Додао је да је отварањем амбуланте у насељу Кочићев вијенац и пуштањем у функцију моста у Карановцу и ове године Бањалука за свој празник имала прилику да побољша услове живота својих грађана.

- Сваким даном овај град који је неформално али фактички пријестоница РС побољшава услове за живот својих грађана и исто тако лице РС. Надам се да ће у наредним годинама постепеним изласком из кризе бити у прилици да се поправи егзистенција људи који живе у граду и да се ријеше многи инфраструктурни и комунални проблеми - додао је Радојичић.

Градоначелник Слободан Гаврановић је нагласио да Бањалука слави 69. година у слободи.

- Град је у том периоду од босанскохерцеговачког градића нарастао у један лијеп и модерни град. Све ове године чинили смо напоре да и у тешким временима обезбиједимо континуитет у напретку и развоју града. Они који долазе да обиљеже овај дан и подијеле радост празника су најбољи свједоци наших успјеха и резултата - рекао је Гаврановић.

Прослави дана града придружили су се и грађани који су јуче на Тргу Крајине уживали уз роштиљске специјалитете на "роштиљијади", док је на тврђави Кастел одржана "пасуљијада".

У оквиру прославе Одред извиђача "22. април" обиљежио је тај дан с тим да у прославили и свој 61. рођендан.

- Малишани су цртали на тему прољећа, а старији чланови су организовали радионице на разне теме. Дјеца су полагала обећања и завјет, те су уручене звијезде за чланове који су прошли програм - казао је менаџер штаба одреда Никола Шодић.

Поводом Дана града уприличен је и за делегације пријатељских градова Новог Места, Крања, Косовске Митровице, Пуле, Новог Сада, Куманова, Загреба и Новог Београда а након тога, гости су посјетили Храм Христа Спаситеља.

Награде

У Банском двору синоћ је требала да буде одржана и свечана академије на којој је требало да буде уручена највиша градска признања.

Кључ града са повељом "Почасни грађанин Бањалуке" припао је амбасадору Русије у БиХ Александру Боцан-Харченку. Златни грб ККИ "Врбас", радници у култури у Градској управи Видосави Грандић и публицисти Јовану Бабићу. "Плакета града" припала је ФК "Полет Крајишник", глумцу Драгославу Медојевићу, пулмологу Мирјани Ђекић-Чађо, хуманитарцу Боси Миљуш и постхумно голману Слободану Каралићу. Награду града младима хармоникашу Милану Видовићу и пијанисти Наташи Савић.

Споразум

У оквиру прославе Дана града потписан је споразум о сарадњи између Бањалуке и Косовске Митровице.

Споразум предвиђа успостављање пријатељских односа између ова два града, сарадња у областима образовања, културе, социјалне и здравствене заштите, спорта, науке и технологије, туризма и заштите животне средине и могућност заједничког учешћа у програмима које финансира ЕУ.

Предсједник општине Косовска Митровица, Александар Спирић је рекао да је споразум, доказ нераскидиве везе са народом РС.

- На нама је да градимо мирнију, љепшу и сигурнију будућност - рекао је Спирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана