Pomoć stiže u sela na Manjači

ELTA TV
Pomoć stiže u sela na Manjači

Banjaluka - Na Manjače ne pamte, ovakvo nevrijeme kakvo ih je zadesilo proteklih dana. Ne sjećaju se, kažu, da je ikad ovako duvalo. I nosilo sve pred sobom. Kuća Branka Dulića u Stričićima ostala je bez krova.

„Kompletan krov mi je odnijelo sa kuće. Vjetar je jako duvao. Neprocjenjivom brzinom. To je nosilo sve ispred sebe. Krovnu konstrukciju nosilo je preko stotinu metara, daleko od kuće. U dva dijela. Jedan dio preko puta drugi pored puta. Sada sam pokušavam sanirati krov, da vidim šta mogu od ovog materijala iskoristiti“  kaže Branko Dulić.

Najgore od svega je što je na svu muku, u Stričićima pao i snijeg. Voda je procurila sa krovne ploče u kuću. Branko očekuje da lokalna zajednica ipak pomogne i njemu i svima kojima je olujno nevrijeme odnijelo krovove. 

„Pa, ako ima Boga i pravde, mislim da bi trebalo pomoći. Neko bi trebao da nam pomogne. Koliko-toliko. Ipak je to bio vjetar koji se na Manjači ne pamti. Imam pedeset godina, ali ne pamtim tako jako vjetar. Nikad ovakav vjetar nije duvao“ dodaje Dulić

Vjetar je na području mjesne zajednice Stričići nosio krovove, lomio drveće. U Krivokućama gotovo bez krova ostala je kuća Rade Krivokuće, borca stradalog u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vjetar je načinio znatne štete čak i Kočićevom ognjištu. Tu pred spomenikom srećemo Radu Božića predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Stričići. Šteta se još uvijek sabira, kaže Božić

„Olujni vjetar je duvao i skoro da nema krova na Manjači koji nije oštećen. Vjetar je u potpunosti odnio tri krova i uništio Kočićevo ognjište.“

Petrašin ipak prkosno stoji.  Kao što prkosno narod na Manjači, sam sanira štete od olujnog nevremena.  I nekako dok je još naša ekipa boravila na platou Manjače, stiže i Civilna zaštita. Stižu po dojavi predstavnika Mjesne zajednice i reporterske ekipe Elta televizije  s namjerom da pomognu ugroženom stanovništvu.

Iz Civilne zaštite stigli su najloni kako bi se interventno djelovalo, i popisuje šteta na objektima individualnog stanovanja. Mještani vide da pomoć stiže i da ipak nisu prepušteni sami sebi. Puno im to znači, kaže prvi čovjek Savjeta ove banjalučke mjesne zajednice Rade Božić u izjavi za Elta televiziju.

„Odličnu saradnju i koordinaciju imamo sa Gradskom upravom i Civilnom zaštitom posebno. Nadamo se da će stanovništvo dobiti pomoć, koliko toliko da im se pomogne.“

Pomoć neće izostati najavljuju iz Civilne zaštite, za početak stižu najloni, jer je na Manjači pored svega što se desilo, pao i snijeg,  pa je samim tim stanje još teže.  Nakon popisa, znaće se prave razmjere šteta koje je pričinio olujni vjetar kakav čak ni na Manjači zapamtili nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana