Помоћ стиже у села на Мањачи

ELTA TV
Помоћ стиже у села на Мањачи

Бањалука - На Мањаче не памте, овакво невријеме какво их је задесило протеклих дана. Не сјећају се, кажу, да је икад овако дувало. И носило све пред собом. Кућа Бранка Дулића у Стричићима остала је без крова.

„Комплетан кров ми је однијело са куће. Вјетар је јако дувао. Непроцјењивом брзином. То је носило све испред себе. Кровну конструкцију носило је преко стотину метара, далеко од куће. У два дијела. Један дио преко пута други поред пута. Сада сам покушавам санирати кров, да видим шта могу од овог материјала искористити“  каже Бранко Дулић.

Најгоре од свега је што је на сву муку, у Стричићима пао и снијег. Вода је процурила са кровне плоче у кућу. Бранко очекује да локална заједница ипак помогне и њему и свима којима је олујно невријеме однијело кровове. 

„Па, ако има Бога и правде, мислим да би требало помоћи. Неко би требао да нам помогне. Колико-толико. Ипак је то био вјетар који се на Мањачи не памти. Имам педесет година, али не памтим тако јако вјетар. Никад овакав вјетар није дувао“ додаје Дулић

Вјетар је на подручју мјесне заједнице Стричићи носио кровове, ломио дрвеће. У Кривокућама готово без крова остала је кућа Раде Кривокуће, борца страдалог у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Вјетар је начинио знатне штете чак и Кочићевом огњишту. Ту пред спомеником срећемо Раду Божића предсједника Савјета Мјесне заједнице Стричићи. Штета се још увијек сабира, каже Божић

„Олујни вјетар је дувао и скоро да нема крова на Мањачи који није оштећен. Вјетар је у потпуности однио три крова и уништио Кочићево огњиште.“

Петрашин ипак пркосно стоји.  Као што пркосно народ на Мањачи, сам санира штете од олујног невремена.  И некако док је још наша екипа боравила на платоу Мањаче, стиже и Цивилна заштита. Стижу по дојави представника Мјесне заједнице и репортерске екипе Елта телевизије  с намјером да помогну угроженом становништву.

Из Цивилне заштите стигли су најлони како би се интервентно дјеловало, и пописује штета на објектима индивидуалног становања. Мјештани виде да помоћ стиже и да ипак нису препуштени сами себи. Пуно им то значи, каже први човјек Савјета ове бањалучке мјесне заједнице Раде Божић у изјави за Елта телевизију.

„Одличну сарадњу и координацију имамо са Градском управом и Цивилном заштитом посебно. Надамо се да ће становништво добити помоћ, колико толико да им се помогне.“

Помоћ неће изостати најављују из Цивилне заштите, за почетак стижу најлони, јер је на Мањачи поред свега што се десило, пао и снијег,  па је самим тим стање још теже.  Након пописа, знаће се праве размјере штета које је причинио олујни вјетар какав чак ни на Мањачи запамтили нису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана