Полигон за возаче уз индустријску зону

Весна Поповић
Полигон за возаче уз индустријску зону

Бањалука - Градске власти планирају да ове године ријеше хронични проблем недостатка полигона за обуку возача, и то преуређењем паркинга код будуће индустријске зоне, односно Творнице алатних машина "Нови Јелшинград" у улици Илије Гарашанина у МЗ Лазарево.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да у граду не постоји простор за те намјене.

- Ауто-школе се тренутно сналазе на разне начине па бирају улице са мањим интензитетом саобраћаја за оспособљавање кандидата. Због тога долази до негативних утицаја на несметано одвијање саобраћаја, односно стварају се саобраћајне гужве, али то утиче и на безбједност учесника у саобраћају. С циљем што квалитетније обуке возача, мјесецима водимо интензивне активности на рјешавању проблема непостојања полигона на којем би се обавили први часови вожње и који би истовремено представљао и почетак практичног дијела испита - навео је Сандић.

Додао је да, с обзиром на то да је у току измјена дијела регулационог плана "Јелшинград", односно простора с лијеве стране након надвожњака у улици Илије Гарашанина, гледано ка Трапистима, Одјељење је тражило да се, уколико је могуће, дио наведеног простора предвиди за полигон.

- Уколико буде прихваћен приједлог, у склопу тог регулационог плана у току ове године би та локација требало да буде доступна за обуку нових возача јер нису потребни значајни радови да би се тај простор прилагодио новој намјени - казао је Сандић.

Објаснио је да су претходних година градске власти радиле на томе да се простор за полигон опреми на паркингу код Нове аутобуске станице, али да се од тога одустало.

- Претварање површине за потребе полигона на простору између улица Браће Подгорника и Проте Николе Костића зауставили су неријешени имовинско-правни односи, па се Одјељење за саобраћај и путеве окренуло проналажењу нове локације - казао је Сандић.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић рекао је да би било неопходно да град обезбиједи локацију за обуку возача, али да је спорно колико је за те намјене  адекватан простор код некадашњег ТАС-а.

- То није трајно рјешење јер локација има одређених аномалија. Много садржаја који су превиђени Правилником о оспособљавању возача нису могући. Тако, на примјер, нема узбрдице на којој се може вјежбати кретање под ручном кочницом. Исто тако, одлазак на неку другу локацију гдје би се то могло вјежбати прекорачује вријеме које кандидат треба да проведе на обуци - рекао је Јаћимовић.

Казао је да је у Бањалуци лани, према процјени, на обуци било 1.120 кандидата.

- За тај број људи требало је наћи мјесто и вријеме за обуку - рекао је Јаћимовић.

Сматра да би повољнија локација за те намјене била она раније планирана код Нове аутобуске станице.

Измјена одлуке

Славиша Сандић истиче да је ове године планирана и измјена одлуке о времену и улицама гдје се могу обучавати возачи.

- Измјеном одлуке омогућиће се обука кандидата на магистралним правцима и кружним раскрсницама на западном транзиту код  "Енергомонта" и "Центрума". Тиме ће се кандидати сусрести са сложеним условима одвијања саобраћаја, а што ће несумњиво допринијети бољој обуци возача - навео је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана