Пола вијека од првог школског звона у Основној школи “Свети Сава” на Лаушу

Дејана Братић
Пола вијека од првог школског звона у Основној школи “Свети Сава” на Лаушу

Бањалука - Основна школа “Свети Сава” у насељу Лауш ове године обиљежава 50 година постојања и рада.

Први пут школско звоно огласило се у школској 1968/1969. години и од тада до данас кроз ову образовну установу прошло је више десетина хиљада ђака Лауша, Бронзаног Мајдана, Сарачице... До 1993. године школа је носила име народног хероја из Другог свјетског рата Драге Ланга, да би тада понијела име првог српског просвјетитеља Светог Саве.

- Поносни смо на јубилеј јер пола вијека успјешно радимо и образујемо дјецу. Велика је ствар на стручан начин најмлађима уливати знање и утирати стазу да сутра изаберу прави животни пут - казао је директор ОШ “Свети Сава” Мирослав Попржен.

Наставу у централној и подручној петоразредној школи на Павловцу тренутно похађа 1.269 ученика распоређених у 53 одјељења.

- Број ђака увијек варира. Многи са подручја оближњих приградских насеља која гравитирају ка МЗ Лауш желе да им дјеца иду у нашу школу мада неколико образовних установа постоји и у тим мјестима - казао је Попржен.

Подсјетио је да школа није имала адекватан простор све до 2007. године, када је дограђен нови објекат у којем су данас смјештени ученици разредне наставе.

- Тај период је био изузетно тежак. Извођење наставе у неусловном простору је, на срећу, далека прошлост. Циљ нам је да се школа развија и да се настава одвија у савременим условима. За то нам је потребна финансијска помоћ како бисмо ишли у корак са савременом технологијом. Као и већини школа, недостаје нам модерна опрема која би помогла ђацима да лакше усвајају знање и обављају своје школске активности - рекао је Попржен.

Напоменуо је да је у току израда пројекта за изградњу спортске дворане.

- Захваљујући подршци града већ наредне године требало би да буде изграђена спортска дворана. То је један од значајнијих помака - нагласио је Попржен.

Поводом јубилеја, 50 година постојања и рада, у току је припрема школске монографије која ће бити објављена средином јуна.

- Настојимо да објединимо историјски развој и занимљиве чињенице на једном мјесту. Жеља нам је да ученицима дочарамо како је текао развој школе, ко су били њени ђаци, наставници и у каквим условима су дјеца учила. Монографија је наша обавеза због генерација које долазе. Биће то својеврстан споменар бивших ученика на младост и период који су провели у школи - рекао је Попржен.

Истакао је да је у процесу прикупљања података најтеже било доћи до оних у периоду између 1960. и 1980. године.

- Из старијег периода нам недостаје материјала, али уз помоћ Архива Републике Српске, као и Архива педагошког завода успјели смо прикупити неке занимљиве чињенице које ће читаоци моћи да пронађу у нашој монографији. Много су нам помогла и сјећања наставника, али и љетописи - закључио је Попржен.

Безбједност дјеце у саобраћају

 

Службеници Агенције за безбједност саобраћаја представили су јуче ученицима Основне школе “Свети Сава” елаборат о безбједном саобраћају.

- Безбједност дјеце у саобраћају је једно од најважнијих питања и за агенцију, али и за цијело друштво - рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Додао је да је извршена анализа околине школе, али и приступних путева којима се дјеца крећу.

- Анкетирани су и родитељи који су износили мишљење о томе која су то опасна мјеста на путевима којима се ученици крећу до школе и шта би требало да буде урађено да се ти проблеми отклоне - навео је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана