Podsticaji zavise od punjenja budžeta

Vesna Popović
Podsticaji zavise od punjenja budžeta

Banjaluka - Konkurs za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje još nije raspisan, a kada će biti, ne zna se. Prema ranijim najavama iz Gradske uprave, to je trebalo da bude urađeno krajem marta, međutim, prošao je i april a podsticaji su i dalje na čekanju.

Za te namjene u budžetu grada ove godine planirano je 800.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović izjavio je da datum raspisivanja konkursa zavisi od trenutnog opterećenja budžeta grada.

- Kada je u pitanju naš dio posla, mi smo ga u potpunosti odradili, ali ne možemo objaviti konkurs dok iz Odjeljenja za finansije ne dobijemo obavještenje da u operativnom budžetu grada ima dovoljno raspoloživih sredstava kako bismo bili u stanju da isplaćujemo novac za subvencije - kazao je Komljenović.

Istakao je da u narednim danima očekuje da će dobiti zeleno svjetlo kako bi u što kraćem roku bila pokrenuta procedura za dodjelu ovog novca.

- Ove godine je uvedena novina koja predviđa da su pojedinačni iznosi subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje fiksni po stručnim spremama, a ne, kao do sada, da zavise od visine prosječno isplaćene bruto plate u RS u prethodnoj godini - rekao je Komljenović.

Tako će poslodavac koji zaposli radnika na najmanje 24 mjeseca za polukvalifikovanog, odnosno nekvalifikovanog radnika dobiti 3.000 KM subvencija. Za kvalifikovanog radnika predviđen je podsticaj od 4.000 KM, za kvalifikovanog pripravnika 4.500 KM, a radnika sa srednjom stručnom spremom 5.000 KM. Takođe, za pripravnika sa istom spremom predviđene subvencije su 5.500 KM, za radnika sa završenom visokom školom 6.000 KM, a za pripravnika sa tom školom 6.500 KM.

Za radnika sa visokom stručnom spremom pravilnik predviđa subvenciju od 7.000 KM, a za pripravnika tog obrazovnog ranga 7.500 KM.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da nije dobro što još nije počela realizacija ovih subvencija.

- Iznos za ove namjene treba da bude daleko veći od planiranog. Moramo više ulagati u stvaranje novih radnih mjesta kako bi strani investitori vidjeli da smo blagonakloni prema privredi - kazao je Talić.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić je rekao da očekuje da će konkurs za raspodjelu ovog novca biti objavljen u maju.

- Trebalo bi ići sa novim izmjenama pravilnika za raspodjelu tog novca. Treba dozvoliti da za ovaj novac mogu aplicirati firme ili preduzetnici koji su registrovali djelatnost ili zaposlili radnike u 2016. godini, a ne samo u toku trajanja konkursa kako je određeno sadašnjim pravilnikom - kazao je Bosančić.

Prošla godina

U 2015. godini odobreno je 845.508 KM, od toga za zapošljavanje 589.327 KM, a za samozapošljavanje 256.181 KM. Navedenim sredstvima po osnovu 100 zaključenih ugovora finansirana su 134 nova radna mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. U odnosu na 2014. godinu, u 2015. za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu većem za 23,1 odsto, čime je omogućen i veći broj zapošljavanja, i to za 38 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana