Podrška za nabavku opreme i prekvalifikaciju

Vesna Popović
Podrška za nabavku opreme i prekvalifikaciju

Banjaluka - Gradska uprava radi na povećanju zaposlenosti i zbog toga će ove godine sufinansirati dio troškova nabavke nove opreme za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, kao i uvođenje novih standarda i prekvalifikaciju radnika.

Rekli su to u Gradskoj upravi i dodali da su to razlike u odnosu na prethodne godine, kada su subvencije bile namijenjene samo za zapošljavanje.

- Osnovni cilj je da se pomogne privrednicima da obezbijede bolju poziciju na tržištu, čime će doći do rasta zapošljavanja - kazali su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su novine dio programa korišćenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja, kroz koji će biti izdvojeno 620.000 KM.

- Od toga 400.000 KM je planirano za preduzetnike koji obavljaju proizvodnu djelatnost, kao i one koji se bave informacionim tehnologijama. Ta sredstva moći će da im posluže za kupovinu nove opreme, za troškove uvođenja novih standarda s ciljem povećanja konkurentnosti i izvoza, te za prekvalifikaciju radnika - rekli su Gradskoj upravi.

Objasnili su da će preostali novac 220.000 KM biti iskorišćen za samozapošljavanje, nezaposlena lica koja su u toku javnog poziva registrovala proizvodnu, zanatsku ili uslužnu djelatnost.

Budžet

U Gradskoj upravi su podsjetili da je u budžetu grada za 2017. godinu za podsticaje zapošljavanja i samozapošljavanja planirano milion maraka, s tim da je 380.000 KM namijenjeno za isplatu subvencija iz 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana