Под лупом зимница из кућне радиности

Данијела Стоканић
Под лупом зимница из кућне радиности

Бањалука - Инспектори за храну идућих дана кренуће у интензивнију контролу продаје зимнице на градским пијацама направљене у домаћој радиности.

Како су нам инспектори за храну објаснили, продаја овог зимског специјалитета на пијацама спада у нелегалан промет животних намирница, као и оних непрописно декларисаних и без поријекла. Истичу да су за ову врсту продаје прописане казне и то за предузетнике од 3.000 до 9.000 марака, док су за физичка лица од 400 до 1.200 КМ.

Краставчићи, туршија, ајвар, укисељени карфиол, пекмез, само су неки од зимских специјалитета које продавац Душанка припрема код куће и по наруџби доноси на пијацу. Каже да код ње домаћу зимницу купују углавном млађи брачни парови, али и старије особе које саме не могу да је припреме.

- Тегла од килограма мијешане салате кошта седам марака, док је тегла краставаца од три килограма десет марака - рекла је Душанка, додајући да пекмез од шљива набавља из Гламоча и продаје за седам марака, а за четири марке више од шипака.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић рекао је да не подржава продају домаће зимнице, коју продавци производе у кућним условима и без икакве контроле, и такву доносе на пијацу.

- Куповину ових, као и осталих намирница на пијацама треба избјегавати. Нико не зна на који начин ти људи припремају ту зимницу и од каквог је квалитета то поврће и воће - рекао је Марјановић.

Драгиња Филиповић, коју само затекли на једној од пијаца како купује поврће за ручак, каже да никад не би купила теглу неке салате без декларације.

- С обзиром на то да су недавно биле поплаве, а и свакодневно слушамо вијести о поврћу и воћу сумњивог квалитета, никоме не бих препоручила да купује већ припремљену зимницу на пијацама - рекла је Филиповићева.

Месо

Богдан Марјановић је рекао да грађани посебно треба да обрате пажњу када купују месо на пијаци.

- Прије неколико дана, када сам био на Новој пијаци, продавцу се из кутије по бетону истресло месо, које је на крају вратио и наставио да продаје. Питање је да ли ти исти људи контролишу месо на трихинозу и сличне болести - испричао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана