Pod lupom korisnici 22 socijalna stana u Banjaluci

Vesna Popović
Pod lupom korisnici 22 socijalna stana u Banjaluci

Banjaluka - Centar za socijalni rad pokrenuo je reviziju ugovora o korišćenju stanova namijenjenih za zbrinjavanje socijalnih kategorija. Raspolažu sa ukupno 24 stambene jedinice, od kojih su dvije prazne.

Potvrdila je to v.d. direktora Centra Vera Sladojević i dodala da bi ovaj proces trebalo da bude gotov do kraja mjeseca.

- Zbog važnosti stambenog fonda kojim raspolaže Centar za socijalni rad, želimo da utvrdimo po kojim kriterijumima su dodjeljivani ovi stanovi. Isto tako, hoćemo da vidimo zašto dva stana stoje neiskorišćena za svrhe za koje su  namijenjena - rekla je Sladojevićeva.

Istakla je da je jedno od važnih pitanja kojim će se komisija baviti i to da li korisnici redovno izmiruju režijske troškove.

- Tek kada komisija na terenu izvrši uvid u dokumentaciju i analizira situaciju korisnika ovog prava, tačno ćemo znati kakvo je stanje stambenog fonda. Isto tako, otvara se mogućnost objavljivanja konkursa za stambeno zbrinjavanje socijalnih kategorija ukoliko se pokaže da određeni korisnici više ne ispunjavaju uslove - navela je Sladojevićeva.

Naglasila je da jedan od uslova koje lica za rješavanje stambenih potreba moraju ispunjavati je da imaju prebivalište na području grada Banjaluka najmanje dvije godine prije objavljivanja konkursa o dodjeli stana.

- Biće procijenjeno kakav je materijalni položaj kandidata za stan i da li ima bilo kakvih mogućnosti da riješi stambeno pitanje na drugi način. Naravno, mora biti korisnik stalne novčane pomoći - rekla je Sladojevićeva. 

Osim toga, pomoć može ostvariti lice samo ako ono, njegov bračni drug, ili maloljetni član njegovog porodičnog domaćinstva, nisu nosioci stanarskog prava ili ne posjeduju odgovarajuću nekretninu na teritoriji BiH.

- Pravo da na ovaj način riješe stambeno pitanje nemaju lica koja su prodala stan ili neku drugu nekretninu koja je bila njegova, supružnika ili drugog člana domaćinstva. Za stan ne mogu da konkurišu ni oni koji posjeduju građevinsko zemljište na području grada ili nekretnine na području FBiH i teritoriji bivše SFRJ - kazala je Sladojevićeva.

Kako bi obezbijedila šansu za rješavanje stambenog pitanja socijalnih kategorija, Skupština grada je u februaru usvojila Strategiju neprofitno-socijalnog stanovanja grada Banjaluke za period od 2015. do 2020. godine. Namjera ove strategije je da grad za tu kategoriju stanovništva obezbijedi privremeni smještaj po simboličnim cijenama, dok ne riješe jedno od najvažnijih životnih pitanja, krov nad glavom. Nažalost, to je za sada samo mrtvo slovo na papiru jer grad ne raspolaže stambenim fondom koji bi mogao koristiti za te namjene.

Fedešin

Nedavno je zbog teške ekonomske situacije i nemogućnosti obezbjeđivanja odgovarajućeg smještaja šestočlana porodica Fedešin bila primorana da provede noć pod vedrim nebom u parku "Mladen Stojanović". U međuvremenu su smješteni u kuću sugrađanina koji je želio da ostane anoniman, u naselju Zalužani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana