Počinje dogradnja Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici

Vesna Popović
Počinje dogradnja Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici

Banjaluka - Dogradnja Osnovne škole “Branko Radičević” bi trebalo da krene za sedam dana, a nove učionice će dočekati đake početkom drugog polugodišta kada će nastava u tri smjene postati prošlost.

Dogradnjom devet učionica će biti riješen dugogodišnji problem škole na Starčevici koju pohađa oko 1.800 đaka i u kojoj se zbog nedostatka prostora, a sve većeg broja učenika, nastava organizuje u tri smjene.

Početak realizacije ovog projekta najavljen je juče nakon što su ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević i direktor preduzeća “Građenje” sa Pala Zoran Popić potpisali ugovor o dogradnji škole. Malešević je rekao da vrijednost radova iznosi 1,3 miliona maraka.

- Zadovoljstvo mi je što je konačno došlo do potpisivanja ugovora za dogradnju škole “Branko Radičević” gdje su zaista otežani uslovi za odvijanje nastave - istakao je Malešević.

Dodao je da se zbog nedostatka prostora nastava odvija u više smjena, te da učenici nemaju prostor za održavanje školskih sekcija i za produženi boravak.

- Sa dogradnjom devet učionica ti problemi će biti riješeni.  Ugovorom je precizirano da radovi budu gotovi za 120 dana. Nadam se da će se izvođač potruditi da u tom periodu gradnja bude okončana kako bi učenici u drugo polugodište mogli da krenu u sasvim drugačijim uslovima, odnosno da imaju prostor koji će omogućiti da rade kao i u drugim školama - naglasio je Malešević.

Rekao je da će gradnja početi za sedam dana jer je  u međuvremenu potrebno ispoštovati procedure, kao što je prijava gradilišta.

Popić je istakao da će učiniti sve što je potrebno da ovaj posao realizuju u predviđenom roku.

Direktor škole “Branko Radičević” Darija Mičić je rekla da će se dogradnjom ove škole nastava moći odvijati u dvije smjene umjesto kako je trenutno, u tri.

-  Nadam se da će definisani rok biti ispoštovan što je veoma važno, a još važnije je da se preduzmu sve mjere da djeca budu bezbjedna za vrijeme trajanja građevinskih radova  - naglasila je Mićićeva. 

Izvođač radova za dogradnju škole na Starčevici je izabran iz drugog pokušaja. Prvi tender je resorno ministarstvo poništilo jer je bila pristigla samo jedna ponuda čija je cijena bila znatno veća od obezbijeđenog novca.

Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu već dugo su ogorčeni što njihova djeca zbog nedostatka učionica moraju ići u međusmjene.

Most Priječani

Dane Malešević je rekao da se niko nije obraćao resornom ministarstvu kada je u pitanju  prevoz učenika koji pohađaju školu “Desanka Maksimović”.

Naime, most u Priječanima koji koriste ovi učenici za dolazak prema školi je zatvoren, a roditelji se žale da djeca moraju po nekoliko krilometara pješačiti kako bi došla do škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana