Почеле припреме за израду социјалне карте града

Весна Поповић
Почеле припреме за израду социјалне карте града

Бањалука - Социјална карта, документ који би требало да покаже какве су социјалне потребе становништва, што би омогућило праведнију подјелу помоћи и већу подршку најугроженијима, требало би да буде готов средином идуће године.

Најавили су то из Центра за социјални рад, који је задужен за тај посао и додали је потребно испунити одређене предуслове. Израда социјалне карте је најављена и прије неколико година, а директорица овог центра Ирена Јолџић је рекла да до њеног доласка на чело ове установе, 5. јуна, нису предузимане активности у вези са израдом овог документа те да ће тај пројекат бити поново активиран.

Казала је да у прикупљању података потребних за израду социјалне карте важну улогу играју мјесне заједнице, те да је приоритет да се оне активирају за учешће у том послу.

- Морамо оснажити ресурсе мјесних заједница како бисмо створили претпоставке за квалитетно, свеобухватно и стручно истраживање потреба свих дијелова града, а те информације су основа за израду социјалне карте - рекла је Јолџићева.

Прецизирала је да у септембру планирају почети интензивнији рад на развоју мјесних заједница.

- У сарадњи са Градском управом и предсједницима Савјета МЗ планирамо формирати Комисије за социјална питања које ће дјеловати у свим мјесним заједницама. Досадашња пракса је показала да ове Комисије најуспјешније дјелују ако су састављене од стручних радника Градске управе, члана из реда Савјета МЗ, те представника грађана који има искуства у волонтирању и социјалног радника - рекла је Јолџићева.

Казала је да догодине планирају обезбиједити новац који је потребан за прикупљање података и израду социјалне карте.

- Уколико са градом обезбиједимо новац, реално је очекивати да средином наредне године завршимо све активности на изради социјалне карте - казала је Јолџићева.

Социјална карта града посљедњи пут је урађена 2008. године и у то вријеме Бањалука је била једини град у РС са таквим документом. Да је потребно имати јаснију слику о социјалним потребама грађана сматрају и у Удружењу “Мозаик пријатељства” на чија врата куцају многи грађани.

- На све могуће начине покушавамо помоћи, а то није лако. Поставили смо и кутије за добровољне прилоге како бисмо прикупили новац за рад јавне кухиње “Оброк љубави” у којој недјељом припремамо 820 оброка - рекао је предсједник “Мозаика” Мирослав Субашић. 

Он је додао да има и оних који траже пакете са храном.

- Не желе да долазе у јавну кухињу већ питају да добију намирнице које би спремали - рекао је Субашић нагласивши да у набавци лијекова траже помоћ апотека.

Ово хуманитарно удружење има и велику подршку грађана, те да су на неколико локација поставили контејнере у које људи добре воље стављају очувану гардеробу.

  • Ту одјећу дарујемо угроженима. Грађани често донирају и половну бијелу технику и намјештај који иде у руке онима којим је то потребно, а таквих није мало - навео  је Субашић.

Јавна купатила

Мирослав Субашић је рекао да “Мозаик пријатељства” планира да прошири услуге.

- Од града смо добили пословни простор који је девастиран. Планирамо га преуредити и у њему направити три јавна купатила у којима ће они којима је потребно ту моћи да се окупају, а добиће од нас и другу одјећу. Немамо новца за те радове, али смо успјели добити донације у грађевинском материјалу - казао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана