Počela izgradnja još jednog kružnog toka u Banjaluci

Srna
Počela izgradnja još jednog kružnog toka u Banjaluci

Banjaluka - Izgradnja kružnog toka u vrijednosti oko 260.000 KM počela je na raskrsnici Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice u Banjaluci, a rok za završetak je 60 dana.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je novinarima da je Gradska uprava prošle godine usvojila srednjoročnu strategiju za saobraćaj kojom je planirano da više raskrsnica, regulisanih semaforima, budu rješavane kroz kružne tokove radi olakšanja saobraćaja.

Radojičić je rekao da je ove godine u planu šest kružnih raskrsnica na frekventnim saobraćajnicama.

“Nakon što smo završili kružni tok na Rebrovcu i drugi na ukrštanju Istočnog tranzita sa Bulevarom Desanke Maksimović, počeli smo izgradnju na Aleji Svetog Save gdje su na dvije uzastopne raskrsnice predviđeni kružni tokovi”, rekao je Radojičić, koji je prisustvovao danas početku radova.

On je dodao da je prvi kruži tok kod Hrama Svete Trojice već započet, a danas počinju radovi na drugom kod Adiko banke, sa ciljem da se olakša saobraćaj na ovoj frekventnoj raskrsnici na kojoj su bili česti zastoji zbog niza semafora.

Radojičić je rekao da je izvođač radova, koji je izabran putem javnog tendera, preduzeće “Kozaraputevi”.

Prema njegovim riječima, na tri lokacije koje su povezane sa ovim kružnim tokom biće mijenjana autobuska stajališta, pa će stajališta kod hotela “Krajina” i kod dvorane “Borik” dobiti takozvano ugibalište, a stajalište kod “Marbela” biće premješteno u Aleju Svetog Save.

“Nijedan autobus koji se bude zaustavljao zbog redovnovnih stanica neće ometati saobraćaj u kružnom toku”, istakao je Radojičić i zamolio vozače za strpljenje dok traju radovi, ističući da će nakon toga protok saobraćaja biti značajno brži.

On je rekao da se očekuje raspisivanje tendera za još dva velika kružna toka - jedan u naselju Lauš gdje je projektna dokumentacija završena, i drugi na Banjalučkom polju, a oba kružna toka vodi preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

Direktor “Kozaraputeva” Dejan Gaković rekao je da će se radnici preduzeća potruditi da radove završe i prije ugovorenog roka, te da će na raskrsnici moći saobraćati 20.000 vozila na dan, što će doprinijeti rasterećenju saobraćaja.

“Prečnik kruga će biti 34 metra, a širina trake šest metara. Pored asfalta površine 3.000 metara kvadratnih biće urađena nova odvodnja i rasvjeta, te tri nova autobuska stajališta koja se neće nalaziti u samim saobraćajnicama”, rekao je Gaković.

On je zamolio sve učesnike u saobraćaju za dodatnu pažnju prilikom prolaska kroz gradilište radi njihove i bezbjednosti radnika na terenu.

Početku radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice kod Adiko banke prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana