Пљусак узео сан и напунио подруме водом становницима бањалучког насеља Мјесец

Милош Васиљевић
Пљусак узео сан и напунио подруме водом становницима бањалучког насеља Мјесец

Бањалука - Обилни пљускови који су захватили град у ноћи између суботе и недјеље донијели су невољу становницима у улици Крајишких бригада, јер су им поплављени подруми и приземља шест кућа а у другим објектима вода је била дошла до прагова.

Интервенисали су и припадници ватрогасне бригаде који су пумпама избацивали воду из објеката. И то није први пут јер свака јача киша доноси велику бригу за све оне који живе близу пасареле уз сам западни транзит непосредно уз Геријатријски центар.

Мали број шахтова које уличне бујице брзо зачепе те лоши канализациони одводи по ријечима становника  представљају дугогодишње нерјешиве проблеме, којима се не назире крај.

Иза становнице улице Крајишких бригада Весне Бабић је бесана ноћ јер су се она и чланови њене породице борили са кишним потоцима.

- Гаража је била под водом а права је срећа да није продрла у кућу. Морам да захвалим ватрогасцима који су нам прискочили у помоћ. И тако је са сваким већим падавинама. Између један и два вода је ушла у кућу, велики је проблем јер смо ми најнижи па се вода слијева. Штета није велика јер смо све на вријеме дигли, а и не држимо вриједне ствари у њој управо због поплава. Бујице нам доносе проблеме годинама а старије комшије кажу да је тако деценијама. Надлежне институције би ово требало што је прије могуће и дугорочно да ријеше.  - казала је Бабићева.

И старици Стани Барашин ноћ уочи крсне славе Ђурђевдана, вода није дала прилику да заспи.

- Све је поплавило у стану, вода нам је ушла иза поноћи. Цијеви које су урађене од кад је прошла пасарела нама представљају велики проблем. Шахтови ништа не могу помоћи а ставили су и уже цијеви да ствар буде још гора.   Ствари смо успјели да изнесемо. Морамо се обратити надлежним како би ово некако било ријешено - казала је Стана Барашанин.

Наду Антонић јак пљусак упозорио је да на вријеме позове Ватрогасну јединицу која је пумпама успјела спријечити већу поплаву.

- У кућу ми је пет пута продирала вода у посљедње четири године. Ватрогасци су нас спасили. За пет минута вода уђе у кућу када крену јаке падавине. Када одводи не примају воду, настане катастрофа. Ми смо у нашој кући поучени искуством намјештај дигли на ножице од 20 центиметара, само су нам проблем лежајеви и тепих, али морамо бити стално у приправности - казала је Нада Антонић.

Замјеник старјешине ватрогасне јединице Бањалука Александар Мајсторовић казао је да су правовремено интервенисали и успјели да отклоне воду са кућних врата угрожених кућа, поред неколико интервенција које су те ноћи имали.

Мотике

У Мотикама вјетар је поломио неколико стабла, а бујични поток пријетио је да поплави домаћинстава, али је са смањењем пљуска и падавина опасност на срећу мјештана прошла. Ово насеље често се налази на ивици поплава када су велике кишне падавине у питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана