Plavi telefon usijan od poziva u pomoć

Jelena Cvijanović
Plavi telefon usijan od poziva u pomoć

Banjaluka - Učestale svađe roditelja, nasilni vršnjaci ili problemi u školi razlozi su zbog kojih sve više djece poziva "plavi telefon", pa je ovoj savjetodavnoj liniji neophodan veći broj volontera koji će "sa druge strane žice" saslušati probleme mališana i pomoći im da ih riješe.

Riječ je o besplatnoj liniji za djecu, koja djeluje u okviru Udruženja "Nova generacija", a konkurs za primanje novih volontera savjetnika je otvoren do 20. marta

- Tražimo ljude koji žele da pomognu i budu podrška djeci koristeći empatiju i znanje koje će steći tokom obuke za ovaj posao. Tokom aprila i maja volonteri će proći obuku i početi sa savjetodavnim radom na liniji - istakli su u "Novoj generaciji" i dodali da volonteri treba da imaju 19 ili više godina. Problemi zbog kojih mladi najčešće pozivaju broj 080 05 03 05 su razni porodični konflikti i nesuglasice među vršnjacima.

- Djeca se često obraćaju za pomoć i zbog problema u učenju, traže savjet kako da se spreme za određeni čas ili zbog nekog problema koji imaju sa nekim od svojih nastavnika - rekla je koordinator rada "plavog telefona" Nataša Pivašević.

Volonteri "plavog telefona" su nerijetko ruka spasa za djecu koja imaju ozbiljne probleme.

- Kada su u pitanju neke vrste nasilja prema njima, zlostavljanje ili zanemarivanje, savjetujemo im da umjesto njih anonimno uputimo prijavu nadležnim organima. U ovim slučajevima nastojimo da ohrabrimo djecu da budu u kontaktu sa nama dok problem ne bude u potpunosti riješen - kazala je  Pivaševićeva.

Volonterima "plavog telefona" obraćaju se i mladi, koji najčešće imaju probleme u vezi sa seksualnim sazrijevanjem i razvojem. Ne manjkaju ni pozivi zabrinutih roditelja.

- Naš broj pozivaju i odrasli, koje interesuje kako da pomognu djetetu, bilo da je riječ o njihovom, ili nekom drugom mališanu koji ima problem - dodaje Pivaševićeva.

Prema njenim riječima, volonteri se trude da pažljivo saslušaju svakoga ko ih pozove, a često je i samo razgovor dovoljan. Koliko je značajan rad ove savjetodavne linije najbolje pokazuje to što su prošle godine imali više poziva nego za prethodne četiri godine ukupno.

- Zbog rasta broj poziva očekujemo da će naš telefon ove godine pozvoniti više od 7.000 puta - kazala je Pivaševićeva i dodala da je zahvaljujući kompaniji "m:tel" poziv na broj savjetodavne linije, koja je otvorena svakog radnog dana od devet do 17 časova, besplatan.

Dodatne informacije budući volonteri mogu dobiti na broj 051/923-270 ili na volontirajŽnovageneracija.org.

Studenti

Iz "Nove generacije" su kazali da uglavnom volontiraju studenti humanističkih nauka, ali da su dobrodošli svi, bilo koje struke. Ističu da je najbitnija volja, želja i spremnost da pomognu djeci da se i njihov glas čuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana