Planuo pelet

Nevena Bunić
Planuo pelet

Banjaluka - Da mnogi građani nisu očekivali ovako niske temperature pokazuje i podatak da je ogrev trenutno najtraženija roba u gradu, a na najvećim mukama su oni koji se griju na pelet jer ga već danima nema u prodaji, a zalihe su razgrabljene.

Peći ovih dana troše mnogo više materijala nego što su građani pripremili, ali se uprkos tome temperature iznad 20 stepeni u kućama teško održavaju.

U firmama koji se bave prodajom ogreva ističu da su im telefoni posljednjih dana usijani od poziva, a traže se sve vrste proizvoda od drveta.  

- Peleta i drveta za ogrev trenutno nemamo. Očekujemo da bismo narednih dana mogli nabaviti drva. Ostali su nam briket koji prodajemo za 260 KM po toni i škart od bukve koji košta 150 KM za tri metra kubna - rekli su u preduzeću "Lana eksport-import".

I u preduzeću "Ensa BH" kažu da je potražnja za peletom i briketom izuzetno velika.

- Mi konstantno proizvodimo, ali ljudi stalno i naručuju. Na isporuku se čeka od 15 do 20 dana od trenutka naručivanja. Trenutna cijena peleta je 300 KM po toni, a briketa 250 KM - rekao je Rade Gudalović iz ovog preduzeća.

Do peleta se teško dolazi i putem oglasa, a oni najuporniji koji uspiju da ga nađu moraju imati dubok džep jer se cijena popela na 300 maraka po toni. Cijena ovog energenta prije mjesec kretala se od  250 do 260 maraka, dok su kupci u ljetnom periodu izdvajali 220 - 230 maraka po toni.

Drveta za ogrev ne manjka kod samostalnih prodavaca. Potražnja je velika, a cijene "metarice" kreću se od 65 do čak 80 maraka po metru.

Paleta u kojoj je 1,7 metara kubnih iscijepanog drveta kreće se od 120 do 180 KM i zavisi od vrste drveta i daljine prevoza do kupca. Na veće količine moguće je dobiti popuste. Krupnoću cjepanica moguće je birati.

- Nudim cijepano drvo od suve bukve i graba. Količinu koja stane u moju auto-prikolicu dajem za 50 maraka - rekao je jedan od prodavaca.

Mještanin Lazareva Đorđe Preradović kaže da je ljetos nabavio određenu količinu peleta po nižoj cijeni.

- Mislio sam da će mi to biti dovoljno da preguram zimu. Međutim, kako su temperature pale ispod nule, povećala se potrošnja pa sam krenuo da nabavim još, ali peleta u gradu nema ni za lijeka. Samo da ga nađem, ne pitam koliko košta - kaže on.

Mještanin Petrićevca Milenko Pančić, koji se grije na drva, kaže da je ovo najisplativiji energent.

- I briket mi je skup, a o peletu da ne govorim. Kupujem neiscijepana drva, po metru platim 55 KM čovjeku od koga već godinama kupujem. Za jednu sezonu potrebno mi je 10 metara drva - kazao je Pančić.

Manje količine

Prodavci ogreva ističu da zbog loše materijalne situacije  stanovnici uglavnom traže manje količine drveta.

- Imam dosta posla ovih dana i često mi traže da im odvezem od pola metra do metar drva, što meni nije isplativo - rekao je jedan od prodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana