Планови за трансформацију Радничког универзитета: До радне снаге по швајцарском рецепту

Весна Поповић
Планови за трансформацију Радничког универзитета: До радне снаге по швајцарском рецепту

Бањалука - Раднички универзитет би у наредних годину требао да заживи као мјесто за обуку и преквалификацију радника, а приоритет би трабало да буде занимања из металне, дрвне обућарске и текстилне индустрије, те ИТ сектора.

Рекао је то предсједник Скупштине града Зоран Талић након јучерашњег састанка са чланом управног одбора Српско - швајцарске привредне коморе Едином Дацићем те експертом за дуално образовање Филипом Ребером уз чију помоћ ће бити  успостављен овај центар за обуку.

- Циљ је да Раднички универзитет постане репрезентативна установа регионалног типа која ће радити на оспособљавању радника за потребе привредника. Мој први радни дан као предсједник Скупштине града обиљежио је разговор са Дацићем и тада је закључено да се привреда у Бањалуци може оснажити само стручно оспособљеном радном снагом и новим инвестиционим улагањима. Да би се то постигло неопходно је умрежавање послодавца и образовног сектора и ово је наставак тог посла - казао је Талић и додао да је улагање у дуално образовање прави корак ка томе. Он је рекао да су привредници навели да највише квалификованих радника недостаје у области обраде метала и дрвета, те у обућарској и текстилној индустрији, као и у ИТ сектору.

- У почетку би се требало фокусирати на то да буде образована радна снага из тих области. Желимо да имамо систем у коме би била могућа теоријска настава, а након тога да имамо практичну обуку код привредника - навео је Талић.

Додао је да је уз посредовање Дацића обезбијеђена донација Владе Швајцарске, а која се односи на плаћање експерта за систем дуалног образовања.

- План је да уз помоћ смјерница које ћемо добити од господина Ребера уђемо у трансформацију Радничког универзитета. Битна је суштинска трансформација на којој управо радимо и да она буде готова у наредних годину како би тај пројекат у том периоду заживио, односно да Раднички универзитет помогне привредницима да дођу до потребне квалификоване радне снаге - навео је Талић.

Дацић је рекао да је једна од тајни економског, политичког и друштвеног успјеха Швајцарске, дуално образовање. Ребер је додао да је његов циљ да процијени ситуацију и да направи извјештај са савјетима и препорукама како би се систем дуалног образовања примијенио. 

- Образовање за одређена занимања би требало да буде промовисано и на тај начин их учинити привлачнијим јер ради се о инвестицији која би могла да се уради у будућности и у РС - навео је Ребер.

Полигон

Зоран Талић је рекао да су привреда и образовање уско повезани.

- Раднички универзитет видим као полигон и могући квалитетан примјер за увођење новог система оспособљавања радне снаге за потребе привреде. Надам се да би младима могло то бити од користи, као и да ће многи други наћи себе у дуалном систему образовања. Привреда би тиме добила раднике оспособљене кроз практичан рад - навео је Талић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана