Планинарско друштво Козара обиљежава рођендан: Осам деценија друговања са природом

Рајко Мијић
Планинарско друштво Козара обиљежава рођендан: Осам деценија друговања са природом

Бањалука - Планинарско друштво "Козара" низом активности и планинарских похода обиљежава 80 година постојања. Једна у низу акција поводом рођендана била је минулог викенда шетња до Бањ брда.

- Волимо бити у природи и уживати у њеним љепотама, а да ли је то Бањ брдо или неки много виши планински врх није нам много важно. И само име које носи наше друштво, прекрасне планине Козаре, свједочи о нашој љубави према ономе што је исконско благо земље - рекао је планинарски водич и члан одбора ПД "Козара" Александар Свитић.

Према његовим ријечима, друштво је основано давне 1936. године, али се тачан датум не зна.

- Историјат нашег друштва сеже од почетака прошлог вијека. Најприје је дјеловало као подружница Планинарског друштва "Романија" из Сарајева, да би 1936. било регистровано као самостално Планинарско друштво "Козара". Како не знамо тачан датум, због тога разним активностима током цијеле 2016. године обиљежавамо осам деценија постојања - рекао је Свитић.

"Козара" је веома активна и скоро сваке недјеље организује различите шетње и експедиције, на којима их прати од 20 до 80 планинара и љубитеља природе свих профила и генерација.

- До сада смо походили све значајније врхове у региону. Обишли смо све највише планине у БиХ: Волујак, Маглић, Влашић и Чврсницу. Организовали смо планинарски поход на Велебит и Биоково у Хрватској. У Црној Гори смо се пењали на Дурмитор, а обишли смо и највише врхове Србије и Словеније - ријечи су Свитића.

Још је додао да је у 20 акција које су до сада организоване у 2016. години било и захтјевнијих похода.

- Један од њих је експедиција на Маглић, на којој смо организовали маратонско ходање. Та експедиција је трајала 20 сати - казао је Свитић.

Планинари "Козаре" ће се крајем септембра попети на кров Балкана, планински масив Мусала у Бугарској.

- Циљ нам је да освојимо највиши врх Рилу, висок 2.925 метара - закључио је Свитић.

Поносни на Пећанца

У Планинарском друштву "Козара" су посебно поносни на подвиг свог планинара Петра Пећанца, који је 2007. године освојио највиши врх свијета Монт Еверест.

- Име Пећанца записано је златним словима у анале нашег друштва. То је подвиг за сва времена - нагласио је Свитић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана