Плаћање паркингау још три бањалучке улице

Весна Поповић
Плаћање паркингау још три бањалучке улице

Бањалука - Град ће ове године повећати број паркинга са наплатом мјеста на неколико нових локација у центру града, Борику и на Булевару, а разматра се могућност да тако нешто буде урађено у још двије улице код Венеција моста, саопштено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Начелник тог одјељења Славиша Сандић објаснио је да ће у мјесној заједници Булевар овом новином у потпуности бити уведена наплата паркирања у улици Војводе Момчила.

- У једном дијелу те улице наплата је била већ уведена, осим на локацијама које се налазе непосредно уз стамбене објекте под бројевима 7, 9, 11 и 13. Да би избјегли плаћање паркинга, возачи су аутомобиле остављали испред тих зграда чиме су стварали гужве и блокирали улаз у њих - рекао је Сандић и додао да би наплатом паркирања те локације требало да буду растерећене.

Казао је да се слични сценарио понавља и у Борику, на Булевару војводе Живојина Мишића испред вртића код ОШ "Бранко Ћопић", те да ће због тога и ту бити уведена наплата паркирања.

- Ради се о уздужном паркиралишту испред вртића и тренутно су ова паркинг мјеста заузета у већем дијелу дана. Због тога свакодневно родитељи остављају своја возила на коловозу по неколико минута док дјецу не одведу у вртић. Тиме утичу на несметано и безбједно одвијање саобраћаја - казао је Сандић и навео да је планирано да наведена паркиралишта буду у првој зони паркирања.

Додао је да ће наплата бити уведена и у улици Доситеја Обрадовића у центру града.

- Та улица се налази на ивици зоне у којој се тренутно наплаћује паркирање и велики је притисак возача који ту остављају возила по цијели дан јер не желе да плате паркинг - рекао је Сандић и додао да би ова паркинг мјеста требало да припадају другој зони.

Напоменуо је да ово одјељење спроводи анализу која ће показати да ли би позитивне ефекте дало увођење наплате паркирања на десној страни улице Гавре Вучковића, прије Венеција моста гледано ка Старчевици.

- Иста анализа се ради на лијевој страни улице Мајке Југовића након тог моста - рекао је Сандић.

Грађани сматрају да је досадашња пракса увођења наплате на критичним паркиралиштима умањила гужве на тим локацијама, али да то не рјешава проблем хроничног недостатка паркинга у градским дијеловима Бањалуке.

- Простора за нове паркинге је све мање, а возила у граду је сваким даном све више. Можда би градске власти требало да размишљају о градњи паркинг гаража како би тај проблем био трајније ријешен - казала је Биљана Пресељ.

Контролисано коришћење

Паркинг систем у граду чини 67 паркиралишта и двије гараже, капацитета око 5.000 паркинг мјеста која су под наплатом.

- Основна улога увођења наплате паркирања је контролисано коришћење простора, односно да, с једне стране, омогућимо што већем броју корисника да паркирају возило и ефикасно обаве оно због чега су дошли. С друге стране, то је спровођење регулативних мјера у стамбеним зонама у којима је присутан проблем паркирања оних који у близини тих локација имају радно мјесто - казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана