Плаћање дуга Топлани или искључење гријања

Јасмина Перишић
Плаћање дуга Топлани или искључење гријања

Бањалука - "Топлана" је ових дана послала опомене пред искључење на адресе највећих дужника, у којима их позива да измире своје обавезе до 10. фебруара.

Ово упозорење послато је с циљем да се прикупи новац да би се могла набавити нова количина мазута, јер су постојеће залихе довољне за гријање само до половине фебруара.

"Топлана", према посљедњим подацима, потражује око 29 милиона КМ, од чега јавна предузећа и институције дугују око шест милиона.

Међу највећим дужницима су Студентски центар "Никола Тесла", који дугује око 2,5 милиона марака, Универзитетски клинички центар РС са дугом већим од милион марака, те Народна и универзитетска библиотека РС, која дугује више од 400.000 марака. Дуг Народног позоришта РС за рачуне за гријање износи око 250.000 марака, Завода за изградњу око 165.000, а Дома здравља око 150.000 КМ.

С обзиром на ниске температуре посљедњих дана потрошња мазута је повећана, па кредит од пет милиона марака, за који је град дао гаранције, неће бити довољан за завршетак гријне сезоне.

Градоначелник Игор Радојичић потврдио је јуче да је "Топлана" прошле седмице позвала велике дужнике да измире своја дуговања, како би се могла успјешно завршити овогодишња сезона.

-  Градска управа је давањем гаранције од пет милиона КМ успјела да ријеши дио ове сезоне, али с обзиром на временске прилике, то неће бити довољно. Ако јавни сектор као што су Универзитетски клинички центар РС, Студентски центар "Никола Тесла", факултети и културне установе, који дугују више од шест милиона КМ, не измире своја дуговања, поново ћемо имати проблема од средине фебруара - рекао је Радојичић.

Додао је да град чини максималне напоре да се сезона доведе до краја и да се не обустави гријање у граду.

- Неће више бити састанака са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), јер су они дали своју коначну понуду. Очекујем да ћемо на идућој сједници Скупштине града 31. јануара одлучивати и о текућој и наредној сезони гријања. Очекујем да тада буду предложена барем два могућа рјешења, од којих би један био аранжман са ЕБРД-ом. Он подразумијева велики кредит, а друго рјешење је позив за закуп или концесију свих заинтересованих субјеката. Оба рјешења имају своја отворена питања, али је најлошије дочекати још једну сезону са постојећом проблематиком - рекао је  Радојичић.

На ванредној сједници Скупштине града 27. децембра прошле године једногласно је усвојена одлука да се "Топлани" да гаранција за подизање кредита од пет милиона марака за набавку мазута, да Бањалука усред зиме не би остала без гријања.

"Топлана" је при крају прошле сезоне послала опомене на адресе 10.500 потрошача. Појединим грађанима се дуг нагомилао и на неколико хиљада марака, а један грађанин је својеврсни рекордер са дугом од 25.000 КМ.

"Топлана" грије више од 20.000 потрошача, а у просјеку њих 15 одсто не измирује редовно своје обавезе.

Ревизија

У извјештају ревизије учинка о теми управљања потраживањима јавних предузећа, који је за период од 2011. до 2015. године урадила Главна служба за ревизију јавног сектора, наводи се да су на крају 2014. године од укупно 29 милиона марака потраживања бањалучке "Топлане", око 20 милиона марака потраживања старија од једне године, а од тога је око десет милиона старије од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана