Пјесмом и игром руше предрасуде

Дејана Братић
Пјесмом и игром руше предрасуде

Бањалука - Да Даунов синдром није болест него стање на које се може утицати рехабилитацијом и укључивањем у друштвене активности показали су млади учесници Пајн пројекта.

Поруку да они могу и хоће послали су заједничким снагама са манифестације “Даун синдром - живот у заједници”, која је одржана у Јеврејском културном центру “Арие Ливне”. Истакнуто је да у оквиру Пајн пројекта шест младих са овим синдромом раде већ четири мјесеца као конобари у Здравствено-туристичком комплексу “Бања Врућица”, на шта су посебно поносни. Покретач пројекта Зоран Јелић рекао је да је циљ оспособљавање и осамостаљивање особа са Дауновим синдромом. Он је родитељ двадесетчетворогодишњег Лазара који такође има овај синдромом, што га је подстакло да упозна јавност са тим стањем.

- Скраћеница пројекта ПАЈН у преводу значи покушај, анализирај, изврши, настави. Све је почело у октобру 2016. године на Јахорини, гдје смо провели 20 дана на рехабилитацијском програму под називом Рефлексном масажом до боље моторике конобарских вјештина, а програм смо наставили у Бањалуци - рекао је Јелић.

Он је додао да је циљ изградња центра за рехабилитацију особа са Дауновим синдромом, те њихово укључивање у друштвене активности.

- Ја сам најбогатији човјек на свијету, јер свакодневно учим од њих нешто ново, а требало би да они уче од мене. Сваки дан проведен са њима је неко ново искуство - казао је Јелић.

Мајка двадесетпетогодшње Сандре каже да је организовање оваквих манифестација и пројеката од неизмјерног значаја.

- Надам да ће нас подржати локална заједница, институције и пријатељи. Наша жеља је да особе са Дауновим синдромом буду равноправни чланови друштва - рекла је Гога Радинковић.

Она је истакла да особе са Дауновим синдромом, нажалост, нису довољно укључене у друштвене активности, али да је то не зауставља у намјери да се избори за бољи живот своје кћерке.

- Најгоре је да жалите себе и да вас други сажаљевају. То је потпуно погрешан приступ – рекла је Радинковић.

Да су родитељи најважнији у одрастању особе са Дауновим синдромом потврдио је Јелић, те додао да они често могу бити и препрека због погрешног приступа.

- Највећи проблем великом броју особа са Дауновим синдромом су њихови родитељи који их скривају од јавности и уназађују. Не треба их затварати у кућу, напротив, потребно је укључити их у што више друштвених активности - рекао је Јелић.

Филм и представа

На манифестацији је премијерно приказан филм младог аутора Давида Јелића “Живот у заједници особа са Даун синдромом”, а представу “Буди добар као Даун” одиграло је шест особа са Дауновим синдромом, као и шест ученика глуме Дјечијег позоришта РС из класе Александре Спасојевић.

- Овакве манифестације су веома значајне и уопштено  инклузија особа са Дауновим синдромом у друштвене активности.

Нажалост, они нису у довољној мјери укључени у такве активности, али Бањалука је направила корак напријед и ја се надам да ће се у будућем периоду та слика промијенити - казала је докторица Снежана Кутлешић-Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана