Петиција спасава стабла у Росуљама

Aндреa Симaнић
Петиција спасава стабла у Росуљама

Бањалука - Све основане примједбе и приједлози које грађани изнесу током јавног увида Нацрта регулационог плана у насељу Росуље биће усвојене или одбијене уз образложење.

Рекла је ово “Гласу Српске” начелник Одјељења за просторно уређење у Aдминистративној служби града Верица Кунић.

- Уколико се одређена примједба прихвати, носилац израде регулационог плана дужан је да је уврсти или да да образложење зашто не прихвата одређену примједбу, послије чега нови приједлог регулационог плана разматра комисија за просторно уређење и коначно иде на скупштинско усвајање - објаснила је Кунићева.

Становници Росуља прексиноћ су започели потписивање петиције за измјену нацрта регулационог плана за простор између улица Милана Радмана, Краља Петра Другог Карађорђевића, Младена Стојановића и Триве Aмелице, којим је предвиђена сјеча 120 стабала како би се изградила саобраћајница са четири траке.

Грађани су незадовољни јер ће остати без зеленила, а насеље ће добити фреквентну саобраћајницу, чијом ће изградњом бити изузети и дијелови дворишта приватних кућа.

- Истина је да су стабла у тој улици дотрајала и сви се слажемо да треба да буду замијењена, али постепено у идућих неколико година, а не да то буда “гола сјеча” одједном - каже предсједник Савјета мјесне заједнице Росуље Жељко Гагула и додаје да су на ову тему већ разговарали са представницима града који су усмено подржали ову идеју.

Гагула истиче да је регулациони план за ово подручје на јавном увиду до 7. јула и да велики број грађана долази да се информише о његовим детаљима.

- Грађани своје приједлоге биљеже у књигу примједаба. То је једини начин да се изборимо да се регулациони план не спроведе у овом облику и сада је прави моменат за то - рекао је Гагула.

Према његовим сазнањима, Росуље су због близине центру града веома тражене за становање. Стамбених зграда нема много јер су већином приватне куће па су се тако појавили интереси да се праве вишеспратни стамбени објекти. 

- Aко нешто не предузмемо, Бањалука ће за неколико година изгубити своје основно обиљежје као град зеленила, а наша дјеца ће паркове и дрвећа моћи видјети само на телевизији - рекао је становник Росуља Славко Р.

Петиција

- Слична ситуација је била прије неколико година када смо петицијом од око 400 потписа успјели да спријечимо да се у овом дијелу насеља изграде стамбене зграде, а таквом исходу се надамо и сада. Људи су заинтересовани, стално запиткују, а ми их усмјеравамо да дођу и да напишу примједбе на нацрт Регулационог плана “Малта” - рекао је Гагула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана