Petarde opasne igračke

Nevena Bunić
Petarde opasne igračke

Banjaluka - Uobičajeno je postalo da bez petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava nema bilo kakvog slavlja, a u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika detonacije odjekuju sa svih strana. Ništa tu ne bi bilo neobično da pirotehnika nije opasna zabava, pogotovo za djecu, jer nestručnim rukovanjem može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica.

Božana Jovičić sa Starčevice kaže da su djeca u njenom komšiluku već počela da "proslavljaju praznike".

- Najčešće se okupljaju u poslijepodnevnim časovima na parkiralištu ispred moje zgrade i bacaju petarde. Od eksplozija ne mogu da se odmorim. S druge strane, nije moje niti mogu da im naredim da prestanu. Međutim, svaki odgovoran roditelj bi morao upozoriti djecu da bacanjem petardi uznemiruju građane, posebno one u poznijoj životnoj dobi. A i suludo je da se mališani igraju pirotehnikom jer mogu da ozbiljno povrijede i sebe i druge - kaže Jovičićeva.

U Centru javne bezbjednosti upozoravaju da je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i na mjestima na kojima se okuplja veći broj lica.

- Vatrometi se smiju prodavati u periodu od 15. novembra ove do 15. januara sljedeće godine i to punoljetnim osobama, s tim da ih maloljetnici od 16 godina mogu koristiti. Petarde mogu kupovati lica starija od 12 godina tokom cijele godine - rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović.

Dodaje da je zabranjeno držanje pirotehničkih sredstava u izlozima u maloprodajnima objektima.

- Petarde, vatrometi i slični proizvodi mogu se prodavati samo u prodavnicama oružja ili objektima koji imaju odobrenje Centra javne bezbjednosti za ovu namjenu. Policija kontinuirano prati promet i upotrebu svih pirotehničkih sredstava na području grada - kazala je Markanovićeva.

U Domu zdravlja apeluju na oprez prilikom upotrebe petardi i vatrometa.

- Nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava mogu nastati povrede u vidu opekotina, oštećenja sluha i vida, povrede i amputacije, najčešće prstiju, kao i trovanja prilikom udisanja otrovnih isparenja. Broj povreda ovim sredstvima je povećan u toku novogodišnjih i božićnih praznika. Zato u decembru i januaru očekujemo povećan broj pacijenata sa ovim povredama - rekla je specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Sanja Tešanović.

Kazne

Kazne za pojedince koji bacanjem pirotehničkih sredstava uznemiravaju građane iznose od 300 do 900 KM. Privredno društvo ili drugo pravno lice koje neovlašćeno nabavlja ili prodaje ova sredstva platiće kaznu od 1.000 do 3.000 KM. Za preduzeća koja stavljaju u promet jača eksplozivna pirotehnička sredstva kazne idu do 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana