Петарде опасне играчке

Невена Бунић
Петарде опасне играчке

Бањалука - Уобичајено је постало да без петарди, ватромета и арсенала других пиротехничких средстава нема било каквог славља, а у вријеме новогодишњих и божићних празника детонације одјекују са свих страна. Ништа ту не би било необично да пиротехника није опасна забава, поготово за дјецу, јер нестручним руковањем може доћи до великих и трајних здравствених посљедица.

Божана Јовичић са Старчевице каже да су дјеца у њеном комшилуку већ почела да "прослављају празнике".

- Најчешће се окупљају у послијеподневним часовима на паркиралишту испред моје зграде и бацају петарде. Од експлозија не могу да се одморим. С друге стране, није моје нити могу да им наредим да престану. Међутим, сваки одговоран родитељ би морао упозорити дјецу да бацањем петарди узнемирују грађане, посебно оне у познијој животној доби. А и сулудо је да се малишани играју пиротехником јер могу да озбиљно повриједе и себе и друге - каже Јовичићева.

У Центру јавне безбједности упозоравају да је забрањена употреба пиротехничких средстава у затвореним просторима и на мјестима на којима се окупља већи број лица.

- Ватромети се смију продавати у периоду од 15. новембра ове до 15. јануара сљедеће године и то пунољетним особама, с тим да их малољетници од 16 година могу користити. Петарде могу куповати лица старија од 12 година током цијеле године - рекла је портпарол Центра јавне безбједности Марија Маркановић.

Додаје да је забрањено држање пиротехничких средстава у излозима у малопродајнима објектима.

- Петарде, ватромети и слични производи могу се продавати само у продавницама оружја или објектима који имају одобрење Центра јавне безбједности за ову намјену. Полиција континуирано прати промет и употребу свих пиротехничких средстава на подручју града - казала је Маркановићева.

У Дому здравља апелују на опрез приликом употребе петарди и ватромета.

- Неправилном употребом пиротехничких средстава могу настати повреде у виду опекотина, оштећења слуха и вида, повреде и ампутације, најчешће прстију, као и тровања приликом удисања отровних испарења. Број повреда овим средствима је повећан у току новогодишњих и божићних празника. Зато у децембру и јануару очекујемо повећан број пацијената са овим повредама - рекла је специјалиста породичне медицине у Дому здравља Сања Тешановић.

Казне

Казне за појединце који бацањем пиротехничких средстава узнемиравају грађане износе од 300 до 900 КМ. Привредно друштво или друго правно лице које неовлашћено набавља или продаје ова средства платиће казну од 1.000 до 3.000 КМ. За предузећа која стављају у промет јача експлозивна пиротехничка средства казне иду до 5.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана