Petarde i vatromet donose kazne

Danijela Stokanić
Petarde i vatromet donose kazne

Banjaluka - Kako se bliže praznici, petarde i druga pirotehnička sredstva našla su svoje mjesto u prodavnicama, pijaci, ali i u blizini škola, a iz policije poručuju da su u toku kontrole, te da je svaka nedozvoljena upotreba pirotehnike kažnjiva.

Inspektor Sektora policije u Centru javne bezbjednosti Banjaluka Momčilo Marić rekao je da kazne za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava iznose od 300 do 6.000 maraka, dok su za maloljetna lica roditelji prekršajno odgovorni.

- Akcija je počela 2. decembra, ali smo već podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - rekao je Marić.

On je istakao da je u toku prošle godine jedno maloljetno lice zadobilo povrede od pirotehničkih sredstava. Policajci su prošle godine jednom licu oduzeli više od 1.500 komada pirotehničkih sredstava i kaznili ga sa hiljadu maraka i 150 KM troškova.

- U periodu od decembra 2012. do 15. januara ove godine izdata su četiri prekršajna naloga prema Zakonu o javnom redu i miru i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - naglasio je Marić.

Dodao je da je propisano da se pirotehnička sredstva drugog razreda mogu prodavati u maloprodajnim objektima samo licima starijim od 18 godina, i to u periodu od 15. novembra do 30. januara.

- Predviđene novčane kazne, prema Zakonu o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti, za fizička lica su od 300 do 1.500 maraka, a za odgovorna lica u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1.000 do 3.000 maraka - rekao je Marić.

U banjalučkoj firmi “DIO komerc” kazali su da su oni jedini na području BiH ovlašćeni za prodaju pirotehničkih sredstava i izvođenje vatrometa.

- U našim prodavnicama postoje različite vrste pirotehničkih sredstava razvrstanih u četiri kategorije. U prve dvije kategorije spadaju pirotehnička sredstva koja su namijenjena za trgovinski promet, dok treću i četvrtu kategoriju čine sve vrste vatrometa - rekao je vlasnik pirotehničke radnje “DIO komerc” Ostoja Divljak.

On je dodao da pirotehnika prve kategorije podrazumijeva dječiji program i ta sredstva mogu da kupe mlađi od 18 godina bez prisustva roditelja.

- To su uglavnom petarde koje su bezopasne i ne mogu da nanesu povrede. Sva ostala pirotehnika ne smije se prodavati maloljetnicima - kazao je Divljak.

Petarde

Banjalučanka Marica Škorić kaže da djeca i omladina vrlo često namjerno bacaju petarde na mjesta gdje ima više ljudi.

- Dešavalo mi se da čekam autobus sa djecom koja idu iz škole i dok stojimo neprimjetno priđu iza leđa i spuste petardu. Tako se zabavljaju - ogorčena je Škorićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana