Петарде и ватромет доносе казне

Данијела Стоканић
Петарде и ватромет доносе казне

Бањалука - Како се ближе празници, петарде и друга пиротехничка средства нашла су своје мјесто у продавницама, пијаци, али и у близини школа, а из полиције поручују да су у току контроле, те да је свака недозвољена употреба пиротехнике кажњива.

Инспектор Сектора полиције у Центру јавне безбједности Бањалука Момчило Марић рекао је да казне за недозвољену употребу пиротехничких средстава износе од 300 до 6.000 марака, док су за малољетна лица родитељи прекршајно одговорни.

- Акција је почела 2. децембра, али смо већ поднијели један захтјев за покретање прекршајног поступка - рекао је Марић.

Он је истакао да је у току прошле године једно малољетно лице задобило повреде од пиротехничких средстава. Полицајци су прошле године једном лицу одузели више од 1.500 комада пиротехничких средстава и казнили га са хиљаду марака и 150 КМ трошкова.

- У периоду од децембра 2012. до 15. јануара ове године издата су четири прекршајна налога према Закону о јавном реду и миру и један захтјев за покретање прекршајног поступка - нагласио је Марић.

Додао је да је прописано да се пиротехничка средства другог разреда могу продавати у малопродајним објектима само лицима старијим од 18 година, и то у периоду од 15. новембра до 30. јануара.

- Предвиђене новчане казне, према Закону о промету експлозивних материја и запаљивих течности, за физичка лица су од 300 до 1.500 марака, а за одговорна лица у предузећу или другом правном лицу од 1.000 до 3.000 марака - рекао је Марић.

У бањалучкој фирми “ДИО комерц” казали су да су они једини на подручју БиХ овлашћени за продају пиротехничких средстава и извођење ватромета.

- У нашим продавницама постоје различите врсте пиротехничких средстава разврстаних у четири категорије. У прве двије категорије спадају пиротехничка средства која су намијењена за трговински промет, док трећу и четврту категорију чине све врсте ватромета - рекао је власник пиротехничке радње “ДИО комерц” Остоја Дивљак.

Он је додао да пиротехника прве категорије подразумијева дјечији програм и та средства могу да купе млађи од 18 година без присуства родитеља.

- То су углавном петарде које су безопасне и не могу да нанесу повреде. Сва остала пиротехника не смије се продавати малољетницима - казао је Дивљак.

Петарде

Бањалучанка Марица Шкорић каже да дјеца и омладина врло често намјерно бацају петарде на мјеста гдје има више људи.

- Дешавало ми се да чекам аутобус са дјецом која иду из школе и док стојимо непримјетно приђу иза леђа и спусте петарду. Тако се забављају - огорчена је Шкорићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана