Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka: Uložićemo znantna sredstva u izgradnju vodovodne mreže

ELTA TV
Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka: Uložićemo znantna sredstva u izgradnju vodovodne mreže

Banjaluka - Ove godine se nastavlja izgradnja vodovodnog sistema Crno vrelo, radiće se punom parom na podsistemu Zvijezda, dok će na platou Manjače konačno biti riješen problem vodosnabdjevanja sela Rekavice i Donja Kola. Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka Petar Bilčar, gostujući u emisiji Banjalučka hronika Elta televizije.

"Među prioritetima u ovoj godini jeste da se počne sa izgradnjom podsistema "Zvijezda", gdje bi u ovoj godini radili jedan ili dva kraka prema Dedića Lokvi i prema Đurića glavici. Iskreno se nadamo se da će u toku ove godine prvi stanovnici dobiti vodu sa Crnog vrela. Kada govorimo o problemima vodosnabdjevanja na području Rekavica i Kola, u programu je da radimo jedan krak prema Rekavice – Blagojevićima, a drugi je Rekavice – Sokolovac. Paralaleno s tim, radimo analizu postojećeg podvoda kako bi utvridli gdje se nalaze ta uska grla i zbog čega u ljetnim mjesecima dolazi do nestašice vode. Imamo podatak da je ugroženo oko 50 domaćinstava, zbog kojih su bile uvođene restrikcije", navodi Bilčar.

Osim ova dva projekta, još  470.000 KM predviđeno je i za izgradnju vodovodne mreže, kako u gradskim, tako i u prigradskim i seoskim dijelovima. Oko 300.000 izdvojeno je za izgradnju kanalizacione mreže.

"Radičemo izgradnju vodovoda i u Kadijinoj vodi, gdje stanovnici uopše nemaju vodu. Radićemo i na dijelu Čokorskih polja, Česmu 2, ali i na Piskavici i Laušu." Uz sve to, završavamo i još jedan veliki projekat, koji se tiče kanalizacije, u ulici Slobodana Dubočanina a u 2018. nastavljamo da radimo jedan krak Tuzlanske ulice, jedan krak Koste Jarića... Radimo i projektnu dokumentaciju i cilj nam je da započnemo da rješavamo problem na Laušu i Pobrđu, konkretno onog koji se tiče najviše oborinske kanalizacije," dodaje Bilčar.

Prošle godine, počelo je da se radi i na uređenju korita potoka Jularac i Podstranac. Projekat je finansirao UNDP, a u Gradskoj upravi pripremaju još projekata koji se tiču uređenja korita rijeke Vrbas.

"Projekte ćemo kandidovati kod UNDP-a. Naš cilj je da pokušamo sa uređenjem vodotoka i korita rijeke Vrbas, a sve to s ciljem  smanjenja rizika od poplava u budućnosti. Prošle godine, Grad je konkurisao a UNDP odobrio sredstva u iznosu od skoro 300.000 KM da se uradi projekat za uređenje vodotoka i korita rijeke Vrbas. To je pri kraju, i nadamo se da ćemo iskoristi zaključke koje smo dobili tim projektom, a koji govore da bi trebali krenuti od granice sa Laktašima da profilišemo i uređujemo korito i vodotok Vrbasa, koji je u tom dijelu plitak i širok, što dovodi do plavljenja", navodi načelnik Odjeljenja za komunalne posolve grada Banjaluka.

Pored projekata iz vodosnabdjevanja i kanalizacije, od prošle godine radi se i na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete, odnosno uvođenju LED rasvjete, koja je već puštena u funkciju u jednom dijelu naselja Priječani.  Pored toga, radi se i na izgradnji i adaptaciji vrtića u Banjaluci. Ono što je svakako naišlo na podršku javnosti, jeste i izgadnja dječijih igrališta koja će biti nastavljena i u ovoj godini.

"Prvo igralište u 2018. godini biće izgrađeno na Starčevici. Taj ugovor je već potpisan. Riječ je o lokaciji kod UDAS-a. Iduće igralište biće na Laušu. Pregovaramo i sa jednom banjalučkom špedicijom da doniraju igralište u naselju Lazarevo, ali i Nova Varoš.Moram ipak ponoviti da donatori biraju lokaciju, a naše je da obezbijedimo tehničku dokumentaciju."

Sredstva za uređenje sportskih terena takođe su obezbjeđena. Saniraće ih Grad Banjaluka, vlastitim sredstvima, dodaje Bilčar. 

"Cilj je da popravimo i rekonstruišemo sva naša igrališta na području grada. Ako budemo imali dovoljno stedstava, proširićemo i na terene koji se nalaze na selima. Krenućemo od podloge, koševa, ograde, sve što je oštećeno"  zaključuje Bilčar gostujući u emisiji Banjalučka hronika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana