Паркић у новом руху у јануару

Весна Поповић
Паркић у новом руху у јануару

Бањалука - Пјешачка стаза поплочана гранитом, дрвореди са обје стране шеталишта, те нове клупе у сјенци крошњи дрвећа чиниће побољшано лице "паркића", чија реконструкција би требало да буде завршена најкасније у јануару идуће године.

Ријеч је о првој фази реконструкције пјешачке зоне у улици Бана Милосављевића, којом је тренутно обухваћена зона од Храма Христа Спаситеља према споменику бану Милосављевићу.

У Градској управи су рекли да је урађено доста тога, иако се, како кажу, можда то на први поглед не види јер је већина досадашњих радова била под земљом.

- Постављена је кабловска канализација, водовод, електроенергетска канализација, а у току је постављење инсталација на систему за наводњавање дрвећа - рекли су у Градској управи.

Напоменули су да преостаје да се уради дренажа, уградња подужне каналице, те припрема подлоге за асфалтирање.

- Биће израђени и темељи за клупе око дрвећа и постављене нове клупе. Након асфалтирања те површине биће уграђене гранитне плоче, монтирана расвјета, корпе за отпатке и посађено ново дрвеће - прецизирали су у Градској управи.

Додали су да је за реконструкцију задужено предузеће "Козарапутеви", које је почело са радовима 25. септембра.

- Рок према уговору је 120 дана од дана увођења у посао, а реконструкција се одвија према утврђеној динамици и без застоја - рекли су у Градској управи и додали да је за њу издвојено из буџета града око 400.000 КМ.

Током досадашње реконструкције "паркића" уклоњено је и више стабала пајавца, за која је утврђено да су у лошем стању. Преостала, здрава стабла липе, која се налазе у "паркићу", биће задржана. Према главном пројекту реконструкције тог дијела пјешачке зоне, планирано је да се засади укупно 15 стабала у новом дрвореду. Предвиђено је да буду посађена стабла тулипановца. Ријеч је о садницама старости око 10 година, које ће бити посађене у финалној фази реконструкције.

Бањалучани се надају да ће реконструкција "паркића" бити завршена прије предвиђеног рока.

- Иде прослава Нове године и велики број догађаја и концерата ће бити на Тргу Крајине. Било би добро да умјесто градилишта које блокира пролаз сви радови буду завршени и да можемо шетати новом пјешачком зоном - казала је Бањалучанка Биљана Ђорђић.

Фонтана код Позоришта

План реконструкције комплетне пјешачке зоне која обухвата улице Веселина Маслеше, Бана Милосављевића и дио Алеје Светог Саве предвиђа и изградњу фонтане.

- Она би се налазила испред зграде Народног позоришта РС. Биће изграђена када град буде у могућности да обезбиједи нова средства за наставак реконструкције пјешачке зоне од "паркића" према Народном позоришту - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана