Parastos za stradale Srbe u Bijelom Potoku

Danijela Stokanić
Parastos za stradale Srbe u Bijelom Potoku

Banjaluka - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u naselju Bijeli Potok juče je obilježena 72. godina od ustaškog masakra nad 54 Srba u ovom mjestu.

Na Vaskrs 1942. godine najviše je ubijeno Milinkovića i Adamovića. Osim strijeljanja, ustaše su veliki broj njih i zaklale.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli Potok" Branko Milinković istakao je da je među žrtvama bio i njegov jednogodišnji brat Uroš, kome su ustaše odsjekle glavu, te da su žrtve ubijane i noževima i maljevima.

- Jedna grupa ustaša došla je u Bijeli Potok iz Debeljaka, a druga preko Ponira, tako da narod nije imao gdje da bježi - rekao je Milinković, dodajući da se o ovom zločinu ćutalo 60 godina. Kaže da su zahvaljujući gradu i SUBNOR-u podigli spomen-obilježje, kod kojeg se svake godine, drugog dana Vaskrsa, služi pomen.

Izaslanik predsjednika RS Milorada Dodika Duško Ćetković poručio je da se ovaj zločin nikad ne smije zaboraviti.

- Mlade generacije će imati sigurnu budućnost samo ako znaju ko su i odakle potiču - kazao je Ćetković.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić istakao je da se od 1942. godine pa do danas pokazuje da su Srbi vijekovima bili narod koji je bio proganjan.

- Naša djeca i omladina u školama, svojim okupljanjima, treba da njeguju i čuvaju tradiciju, jer će samo na taj način sačuvati lik i uspomene na stradale u ratovima. Onaj ko ne poštuje svoju prošlost, sigurno neće imati ni dobru budućnost - poručio je Rogić.

Vijence na spomen-obilježje u Bijelom Potoku položili su izaslanici predsjednika RS, Narodne skupštine RS, predstavnici grada, boračkih organizacija, SUBNOR-a, banjalučkih mjesnih zajednica, te mnogobrojnih nevladinih udruženja.

Istorija

Prema riječima istoričara Predraga Loze, brojna su masovna stratišta u kojima su ubijani Srbi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

- Ovo sjećanje nam govori da je neophodno da se sva stratišta obilježe i da potomci i poštovaoci žrtava gaje dostojnu uspomenu na svoje pretke i naše sunarodnike koji su stradali samo zato što su bili Srbi - rekao je Lozo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana