Paprike skuplje od piletine

D. Stokanić, S, Amidžić
Paprike skuplje od piletine

Banjaluka - Cijene voća i povrća u banjalučkim marketima i na tržnicama više su nego paprene, posebno ako se u obzir uzme činjenica da kilogram paprika ili tikvica košta sedam maraka, što je skoro jednako kilogramu junećeg mesa.

Najskuplje je koštuničavo voće, čije se cijene na pijacama kreću i do 30 maraka za kilogram, dok su u marketima i više. U velikim banjalučkim trgovačkim centrima u posljednje vrijeme poskupjelo je i voće i povrće. Uvijek skupi pasulj košta 10 maraka za kilogram, dok je ista količina mladog kupusa dvije i po marke.

Prodavac povrća na banjalučkoj tržnici Mira Jokanović kaže da cijene voća i povrća najčešće diktiraju dobavljači.

- Slažem se da su cijene voća i povrća, u odnosu na raniji period, mnogo više. Razlog je što se rano povrće uvozi ili je iz plastenika, pa je proizvodnja skuplja. Paprike ne mogu da prodajem za dvije, jer ih nabavljam za tri, četiri marke, a tako je i sa ostalim povrćem - rekla je Jokanovićeva.

Istog mišljenja je i njena koleginica Stana Mitrović, koja kaže da su, s obzirom na situaciju, cijene voća i povrća prihvatljive.

- Dok je nama i ovo niska cijena voća i povrća, jer gotovo da i nemamo zarade, kupcima je preskupo. Zato je prodaja slabija. Ima i onih koji preprodaju robu, pa se ugrađuju u cijenu, a neki su podigli cijene pojedinih namirnica zbog vaskršnjeg posta, jer se više prodaju banane, gljive, povrće - rekla je Mitrovićeva.

Penzionerka Milka Obradović, koju smo zatekli na banjalučkoj tržnici, kaže da voće i povrće košta kao suvo zlato.

- Jednom sedmično dolazim na tržnicu. Kada uporedim cijenu paprika i piletine, više mi se isplati da kupim meso, jer je čak i do dvije marke jeftinije po kilogramu. Znam da se dosta toga uvozi, ali nije realno da je kilogram tikvica i paprika sedam maraka… To nikada nije bilo tako - rekla je Obradovićeva.

Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović je kazao da cijene voća i povrća variraju u toku godine, a sve u zavisnosti od godišnjeg doba.

- Voće i povrće najviše poskupljuje u zimskom periodu, zbog veće potražnje, a manje ponude na tržištu i tada prodavci podižu cijene. Već kad dođu ljetni mjeseci, cijene počinju da opadaju, jer je ponuda veća - objasnio je Petrović.

On je dodao da prema posljednjim urađenim analizama četvoročlanoj porodici mjesečno za prehranu treba oko 670 KM.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da cijenu određenog voća i povrća diktira cijena uvoza.

- Cijena određenih proizvoda zavisi od cijene uvoza, tako da voće i povrće, kao što su banane, tikvice i špinat, u ovom periodu poskupljuje zbog povećane potražnje - kazao je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana