Панорамски минибус умјесто возића на Бањ брду

Милош Васиљевић, Весна Поповић
Панорамски минибус умјесто возића на Бањ брду

Бањалука - Љубитеље природе који буду жељели да посјете Бањ брдо у топлим љетним данима, а нису у могућности да то учине пјешице, умјесто туристичког возића највјероватније ће до споменика превозити панорамски минибус.

Туристички возић на електрични погон требало је да превози грађане и туристе на сваких сат од фабрике обуће “Бема” до споменика на Бањ брду. Та идеја наишла је на позитивне реакције, јер би њеном реализацијом малишанима, изнемоглима и свима онима који из разних разлога не могу да се попну до споменика био омогућен превоз. Да је увођење туристичког возића одлично рјешење, истицали су и бројни активисти који су се годинама борили да Бањ брдо буде права зелена оаза без аутомобила. Међутим, на тендер Градске управе за избор фирме која би возићем превозила путнике на ово најпопуларније бањалучко излетиште нико се није јавио.

- Неколико наших превозника је подигло тендерску документацију, али нико се није пријавио, очигледно нису нашли рачуницу. Сада покушавамо да нађемо друго рјешење, а једна од опција је панорамски минибус, али то још треба да буде размотрено - казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он је додао да је планирано да не објављују тендер, с обзиром на то да немају много времена за спровођење процедуре, која може трајати и више од мјесец. Истакао је да би умјесто тога потписали директни споразум са неким од превозника, и то на период од два до три мјесеца.

- За то вријеме бисмо видјели како би све то функционисало и какви су утисци грађана, а за наредну годину бисмо осмислили неку нову концепцију - нагласио је Сандић.

Подршка увођењу еколошки прихватљивог превоза пружена је јуче отварањем првих терминала за пуњење електричних возила, на Малти и на Пасколиној циглани.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да су ово први пуњачи за електрична возила који су инсталирани на јавним површинама у БиХ и да је та активност урађена у партнерству са компанијом “Малбашић”.

- Обје локације су атрактивне и прометне, те лаке за сналажење. Терминале ће користити домаћи возачи, али и они који су на пропутовању, било да иду на море или у Сарајево. Ово је још један корак ка модернизацији у области саобраћаја - казао је Радојичић и додао да је град издвојио 40.000 КМ за инфраструктуру и дозволе, док је компанија “Малбашић” обезбиједила пуњаче. На оба терминала инсталирана су по три пуњача за електрична возила.

- Идеја о инсталацији пуњача је настала у Аустрији када смо својим електричним аутомобилом хтјели да дођемо у Бањалуку. Успут смо пунили возило у Грацу, Марибору и Загребу, али у Бањалуци нисмо могли. Пуњачи су домаћи производ компаније “Елас”, што је веома значајно - рекао је власник компаније “Малбашић” Веселко Малбашић.

Планови

Како би обогатили садржаје на Бањ брду, надлежни су раније најавили и постављање видиковца са телескопом код споменика.

- Са Бањ брда пуца поглед на град, а излетиште је богато шумом, стазама, изворима воде, као и уређеним мјестима за одмор. Зато је штета да за ове љепоте буду ускраћени они који нису у могућности да пјешаче. Надам се да ће ускоро бити пронађено рјешење за све љубитеље природе -  казала је суграђанка Тамара Пјевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана