Палећи коров и гране, непажњом запале шуму

Весна Поповић
Палећи коров и гране, непажњом запале шуму

Бањалука - Ватрогасци су у првих 11 дана априла угасили осам шумских и пожара ниског растиња који су настали непажњом грађана који су палили коров и остатке житарица. То је дупло више него у прва три мјесеца ове године када је било четири такве интервенције.

Помоћник командира Бригаде за техничке послове у Ватрогасној бригади  Иља Шврака је рекао да су сви били мањег интензитета због чињенице да су грађани на вријеме позвали ватрогасце који су правовремено успјели реаговати.

- То је поготово важно јер су ти пожари највећим дијелом били у приградским насељима. Поједине локације су прилично удаљење и требало је одређено вријеме да наше екипе дођу. На срећу успјели смо на вријеме да зауставимо њихово даље ширење - рекао је Шврака и нагласио да је узрок свих пожара је била људска непажња.

Казао је да су у априлу угасили осам шумских и пожара ниског растиња који су између осталог били у Кумсалама,  на Павловцу, у Мотикама, Јагарама, те на Сарачици.

- Ради се од драстичном увећању ако се узму у обзир подаци из прва три мјесеца ове године када је било четири мања пожара ниског растиња. У идућем периоду очекујемо далеко више оваквих интервенције и то је нажалост карактеристично за прољеће када људи обично крче своје посједе - казао је Шврака.

Упутио је апел грађанима да предузму све потребне мјере како се овакви случајеви не би догађали.

- Треба да пале мање површине, да у близини имају спремну воду коју ће моћи искористити за евентуално спречавање ширења ватре и да никако не пале ватру по вјетровитом времену - рекао је Шврака.

Сличан апел је упутила и полиција. Из Полицијске управе Бањалука позивају грађане да одговорним понашањем спријече нежељене посљедице пожара.

- Сви пожари су локализовани и није било повријеђених лица. Констатовано је да су углавном изазвани немарним понашањем власника и да је причињена знатна материјална штета - рекли су у управи.

Упозорење

љопривреднике и шумске раднике, да не пале ватру на недозвољеним мјестима.

- Исто тако да не спаљују остатак житарица и дрвени отпад унутар или у близини шумских комплекса и засада гдје због  неконтролисане ватре, може доћи до шумског и пожара на отвореном простору који може угрозити људске животе и имовину грађана - рекли су у управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана