“Palčica” i “Poletarac” otvorili vrata za 66 djece

Brankica Smiljanić
“Palčica” i “Poletarac” otvorili vrata za 66 djece

Banjaluka - Uz recitacije i pregršt nasmiješenih lica mališana, juče su otvoreni vrtići u naseljima Rosulje i Obilićevo u kojima će boraviti 66 mališana.

U šarenim prostorijama vrtića “Palčica” u Rosuljama i “Poletarac” u Obilićevu djeca će imati priliku da uživaju u igri, te da stiču nova saznanja u okviru predškolskog obrazovanja.

Otvaranje ovih, manjih vrtića dio je šire strategije gradskih vlasti kojom nastoje da iskoriste poslovne prostore u vlasništvu grada i daju im novu, društvenu funkciju.

Gradonačelnik Igor Radojičić je precizirao da je u opremanje i rekonstrukciju ovih vrtića uloženo oko 300.000 KM, s tim da su dio novca, i to za građevinske radove u Rosuljama, obezbijedile osiguravajuće kuće.

On je naglasio da bi do kraja ove godine grad trebalo da dobije još jedno obdanište, što bi sa dva novootvorena značilo 100 mjesta za mališane.

- Već godinama Banjaluka ima izraženu potrebu za novim vrtićima, što je vidljivo po dugim listama čekanja. U pokušaju da riješimo ovaj problem, ove godine smo nastojali da to pitanje riješimo onako kako nam je najlakše, da iskoristimo gradske poslovne prostore i transformišemo ih u vrtiće. U toku je javna nabavka i za treći vrtić u naselju Starčevica, a riječ je o poslovnom prostoru u kojem je nekad bila Gradska razvojna agencija - kazao je Radojičić nakon otvaranja vrtića “Palčica”.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović ocijenila je da se otvaranjem novih vrtića povećava obuhvat za prijem djece.

- Sistemom predškolskog obrazovanja trenutno je obuhvaćeno 17 odsto djece, a strategijom razvoja grada planirano je da do 2025. godine ovaj obuhvat bude povećan na oko 50 procenata. Zahvaljujem donatorima što su bili društveno korisni i angažovani i što su prepoznali da je Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ustanova u koju vrijedi ulagati - kazala je Kutinovićeva te dodala da se svaka marka uložena za dobrobit djece kasnije vraća višestruko.

Podrška

Igor Radojičić je istakao da su veoma zahvalni Udruženju osiguravajućih društava pri Privrednoj komori RS koje je pomoglo u opremanju vrtića. Predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kazao je da su se rado odazvali da pomognu kako bi najmlađi sugrađani imali što bolje uslove.

-  To je primjer na koji način će Udruženje osiguravajućih društava sarađivati i sa drugim lokalnim zajednicama - naglasio je Durmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana