Otvorena prva biblioteka za iznajmljivanje igračaka

Nevena Bunić
Otvorena prva biblioteka za iznajmljivanje igračaka

Banjaluka - Mališani su do sada tražili od roditelja da im kupe lutke, autiće, robote, puzle i drugu zabavu, a od petka će sve te igračke moći iznajmiti, jer je Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" prvi u BiH omogućio djeci da na taj način dođu do omiljenih rekvizita za igru.

U novootvorenoj biblioteci igračaka, koja se nalazi u ulici Đure Đakovića na Kočićevom vijencu, ima za svaku djevojčicu ili dječaka ponešto, jer im je na raspolaganju više od 200 edukativnih, društvenih ili drugih vrsta igara.

Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" daje podršku porodicama koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, a iznajmljivanje igračaka je jedan od načina na koji im pomažu.

- Djeca i mladi moći će posuditi igračke na određeni period da se igraju u prostorijama centra ili da je ponesu kući. Na raspolaganju im je veliki program kvalitetnih igračaka iz različitih kategorija kao što su didaktičke, društvene, edukativne i kreativne igre, puzle te igre koje podstiču razvoj govora, komunikacije, koordinacije, vizuelne pažnje, pamćenja i fine motorike. Među njima je dosta skupih igračaka koje možda nisu dostupne svima - rekla je direktorica Centra Željka Perišić-Ninković.

Dodaje da su ove korisne i zabavne stvarčice namijenjene djeci sa razvojnim poteškoćama, ali i svima drugima koji požele da se igraju. Kroz biblioteku će biti organizovano i savjetovanje o podsticanju dječjeg razvoja i interesovanja kroz igru.

- Učlanjenje je besplatno. Oni koji dođu dobiće pomoć od našeg osoblja o vrsti igračke i uzrasnom dobu kome je namijenjena. Ovo je korisna stvar, jer pruža optimalne uslove za učenje i igru djeci sa poteškoćama u razvoju, a posebno zbog toga što će ohrabriti roditelje ove djece da koriste igru kao razvojni podsticaj svojih mališana, i da ih uključe u vršnjačke grupe - kazala je Perišić-Ninković.

Igračke su skupljali od dana osnivanja, uz pomoć porodica koje su korisnici centra, ali i prijatelja. Jedan od njih je odbornik u Skupštini grada Draško Stanivuković.

- Centar podržavam od samog osnivanja. Grad izdvaja 25.000 KM godišnje za potrebe ovog udruženja. Očekujemo da će taj iznos biti povećavan sa godinama. Djeca iz susjednih opština će takođe moći koristiti biblioteku - rekao je Stanivuković.

Roditelji

Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" okuplja 101 porodicu sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Majka dječaka koji ima Daunov sindrom Snježana Balaban kaže da je tu od osnivanja ustanove.

- Moj sin će se svakako igrati ovdje. Mislim da je ponuda igračaka odlična i da podstiče razvoj djeteta u svakom smislu - kazala je Balabanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana